Actievoerder gearresteerd op ULB-campus La Plaine

De actievoerders op ULB-campus La Plaine zijn nog steeds op het terrein waar ze de bouw van een appartementencomplex proberen te verhinderen. Een student is volgens het actiecomité Sauver La Plaine zojuist gearresteerd door de politie.

Vorige week oordeelde de rechtbank van eerste aanleg al dat de studenten het terrein moesten verlaten. Als ze zouden blijven, zou het comité 100 euro dwangsom per actievoerder moeten betalen.

Voor een dwangsom daadwerkelijk geëist kan worden, moet een gerechtsdeurwaarder een vaststelling komen doen. Die is vanochtend op het terrein geweest en heeft de identiteit van de actievoerders vastgesteld. Het comité deelde zelf filmpjes op Facebook van de arrestatie en van de komst van de deurwaarder.

Gecriminaliseerd

Nu de deurwaarder is langsgeweest loopt Sauver La Plaine dus risico op boetes. “Die kunnen hoog oplopen”, aldus de deurwaarder in het filmpje. Voorlopig zijn er nog geen boetes uitgeschreven. Dat gebeurt pas bij een tweede vaststelling.

Alicia Schmit, lid van het actiecomité: “De rechtbank van eerste aanleg baseerde zijn uitspraak op beschuldigingen van geweldpleging door actievoerders. Onze acties zijn echter altijd vreedzaam geweest. We vinden het waanzinnig dat ons protest gecriminaliseerd worden”, aldus Schmit aan de redactie van RTL Info.

0 Comment