ULB bant medaille Sint-Verhaegen

Het bestuur van de ULB heeft de medaille ter ere van Sint-Verhaegen dit jaar gecensureerd. De Association des Cercles Etudiants (ACE), de Franstalige tegenhanger van het BSG, mag de medailles niet verspreiden.

Het thema van Sint-Verhaegen is deze editie ‘Overal oorlog; geen Wereldoorlog’. Zoals vanouds wordt er voor de deelnemende kringstudenten een medaille ontworpen die op de klak kan worden gespeld. Over die medaille is aan de ULB ophef ontstaan.

De tekening van de medaille. Op de medaille zelf is de Davidster eerder miniscule.
© La Capitale

Op de medaille staat een student met klak die een man sodomiseert. De man is in de eerste plaats afgebeeld als Syriëstrijder, maar draagt ook een christelijk kruis om de hals en een armband met Davidster. Sommigen aan de ULB nemen vooral aanstoot aan dat laatste. De armband zou in hun ogen al te zeer lijken op een nazi-armband, waarbij de Davidster het hakenkruis vervangt.

Druk van ULB

Volgens verschillende bronnen heeft de ULB daarom druk uitgeoefend op de ACE, de overkoepelende studentenkring van de ULB, om de medaille niet te verspreiden. Er zou zelfs met sancties tegen leden van het ACE-bestuur gedreigd zijn.

Uiteindelijk heeft de ACE dan ook afgezien van de medaille. De woorden ‘ULB’ en ‘ACE’ zijn van de medailles afgevijld en het BSG heeft de oplage aan medailles volledig van ACE overgenomen. Het BSG verspreidt de medailles immers wel. Het ACE plant nu de uitgifte van een nieuwe medaille, die over enkele weken verkrijgbaar zou zijn.

De medaille van Saint-Vé heeft traditioneel een cassant en controversieel karakter. Zo waren er in het verleden bijvoorbeeld thema’s zoals een pastoor in seksuele handelingen verwikkeld, of de Paus die onthoofd werd.

Excuses

De eerste stop van de officiële herdenking, aan de begraafplaats van de gesneuvelde ULB-studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog, duurde veel langer dan normaal. In een speech bood Eddy Caekelberghs van de Oudstudentenbond van de ULB zijn excuses aan voor “de bagatellisering van de afgelopen dagen.” Ook werd er gezongen: onder andere ‘Le chant des partisants’ en ‘Bella Ciao’ weerklonken.

0 Comment