Nieuwe veiligheidsmaatregelen voor optocht Sint-Verhaegen

Morgen, op 20 november, viert vrijzinnig Brussel zijn grootste feest van het jaar. De stoet ter gelegenheid van Sint-Verhaegen wordt dit jaar opnieuw wat meer gereglementeerd. Thema dit jaar: ‘Wereldwijde oorlog; geen wereldoorlog?’

Sinds het dodelijke ongeval in 2011 heeft de organisatie meer veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen. Dit jaar komen er weer enkele nieuwe bij, vertelt Maxime Opsomer, voorzitter van medeorganisator BSG: “De koorddragers zullen nu aan de buitenkant staan, voor hun eigen veiligheid. De perimeter is ook groter, namelijk 140 centimeter. Ze zullen nu ook helemaal om de vrachtwagen heen gespannen worden, zodat de achterkant ook afgeschermd is. En als ultiem redmiddel is er een bel waarmee de chauffeur meteen verwittigd kan worden.”

Om de stoet van de Grote Zavel naar de Beurs gestroomlijnder te doen verlopen, zijn er ook markeringen op straat aangebracht. Opsomer: “Zo weten de vrachtwagenchauffeurs precies waar ze moeten stoppen. Bovendien verloopt de timing van de stoet beter, en ontstaat er een beter overzicht van de exacte locaties van de vrachtwagens.”

Verder zijn de veiligheidsmaatregelen die twee jaar geleden zijn ingesteld, nog steeds van kracht. De camions zijn maximum vijftien meter lang en bier is enkel aan de achterkant van de vrachtwagen te verkrijgen.

Ten slotte nog een nieuwigheid: tussen twaalf en een uur ’s middags zal er op de Zavel geen elektronische muziek weerklinken. Een fanfare zal dan een uur lang traditionele studentenliederen ten gehore brengen.

0 Comment