Brik moet besparen: “Moet Brik zich nog bezighouden met koten?”

© De Moeial, Sarah Hamdi
Besparingen: er zijn momenteel weinig andere gespreksonderwerpen die je zo vaak de revue ziet passeren. Ook Brussel moet het vanaf 1 januari met minder geld stellen, en met hoeveel precies werd duidelijk tijdens een extra plenaire vergadering op 24 september.

Grootste verliezer is het Vlaams Brusselfonds: zij kunnen de komende jaren slechts de helft van hun huidige budget investeren in Vlaamse projecten binnen Brussel, zo meldde TV Brussel.

Promotie

Maar ook studentenorganisatie Brik deelt in de schulden. Brik verliest tien procent van zijn budget, goed voor zo’n 200.000 euro. Sven Gatz, Vlaams minister voor Brussel (Open VLD), maakt duidelijk dat Brik vooral een platform is om aan de rest van Vlaanderen duidelijk te maken dat Brussel een fijne studentenstad is. “Met promoties zoals onder andere ‘Brussel Brost’ kunnen ze nog altijd doen wat ze moeten doen”, zei hij aan TV Brussel.

Kotenoverschot

Ook wat betreft studentenhuisvesting zouden de besparingen, aldus Gatz, gerechtvaardigd zijn. Gatz: “We merken de laatste jaren dat er in Vlaanderen en Brussel een licht overschot aan koten is dat wordt gebouwd door de privésector. Dan is de vraag: moet een overheidsorganisatie als Brik dat nog doen? Dus daar hebben we even op de middelen gekort.”

Dat betekent niet dat er verder niets meer gebeurt bij Brik. Momenteel zijn er tussen Brik en de overheid volop gesprekken aan de gang. Samen willen ze een performant beleid voor de komende vijf jaar opstellen. Zo wil Brik met minder middelen toch in alle noden van de studenten voorzien, zonder noemenswaardige beleidswijzigingen. Kasper Demeulemeester, creatief directeur bij Brik, laat weten aan de redactie: “De overheid heeft beslist om expliciet te besparen op investeringsmiddelen en dit mag zeker niet gezien worden als een afstraffing van ons werk, maar als een noodzakelijke maatregeling.”

De bezuinigingen worden gedurende twee jaar doorgevoerd. Daarna zou er weer ruimte zijn voor groei en nieuwe projecten.

0 Comment