Nederlandse studenten protesteren tegen leenstelsel

Morgen protesteren Nederlandse studenten op het Malieveld in Den Haag tegen de afschaffing van de basisbeurs. De Tweede Kamer wil de basisbeurs vervangen door een studielening. Verschillende belangengroepen noemen het onverantwoord om jonge mensen met hoge schulden op te zadelen.

Dinsdag stemde de Tweede Kamer, de Nederlandse Kamer van Volksvertegenwoordigers, voor de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel. De wet moet echter nog worden goedgekeurd door de senators in de Eerste Kamer. Met het protest willen studenten de eerstekamerleden overtuigen om de wet alsnog tegen te houden. In de Tweede Kamer stemden niet alleen regeringspartijen VVD en PvdA voor het leenstelsel. Ook de oppositiepartijen GroenLinks en het sociaal-liberale D66 steunden het voorstel.

15.000 euro

Volgens berekeningen van de coalitie Stop het leenstelsel gaan studenten er door de maatregel minstens 15.000 euro meer betalen voor hun studie. De studielening is volgens de actiegroep “een flinke last” op de schouders van studenten.

Het ministerie van Onderwijs zegt dat er met de invoering van het leenstelsel geld vrijkomt om te investeren in onderwijskwaliteit. Wat die investeringen precies inhouden is volgens de studenten nog veel te onduidelijk.

“Net zoals de langstudeerboete”

De studenten hebben er vertrouwen in dat ze de wet kunnen tegenhouden, net zoals dat 2011 lukte met de langstudeerboete. In een persbericht verklaarde woordvoerder Tom Hoven dat de strijd nog niet gestreden is. “De meerderheid in de Eerste Kamer is erg krap, we verwachten dat het leenstelsel hier zal worden tegengehouden.”

Om 13u verzamelen boze studenten zich morgen op het Malieveld in Den Haag voor een manifestatie. Verschillende studenten en scholieren zullen er hun verhaal doen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zal de manifestanten te woord staan.

Op Facebook staan tot nu toe 4.700 mensen op aanwezig. Sommige onderwijsinstellingen geven hun studenten vrijaf zodat ze kunnen gaan manifesteren. De Radboud Universiteit Nijmegen vergoedt volgens het Algemeen Nijmeegs Studentenblad zelfs de reiskosten van studenten die zich aansluiten bij de manifestatie.

Edit: De Radboud Universiteit trok de beslissing om studenten financieel te steunen na drie dagen terug, aldus ANS. Ze krijgen hun reiskosten dus toch niet terugbetaald. ANS schrijft nog dat de hogeschool Fontys wel een donatie deed aan de studentenvakbond om busvervoer te regelen. Het Amsterdamse studentenblad Folia weet verder nog dat de Saxion hogeschool in Deventer studenten vrijaf geeft om naar het Malieveld te gaan. (13/11/2014, 15:45)

0 Comment