ULB, ULg en Amnesty International roepen op tot vrijlating Iraanse studenten

De Université de Liège (ULg) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) strijden samen met Amnesty International voor de vrijlating van de Iraanse ULB-studente Cobra Parsajoo en haar echtgenoot Hamid Babaei, die al ruim een jaar gevangen zit in Teheran. Met acties hoopt Amnesty Iran ertoe aan te zetten het koppel vrij te laten en vrij te stellen van vervolging.

Hamid Babaei, een Iraanse doctoraatstudent aan de ULg, besloot in de zomer van 2013 samen met zijn vrouw Cobra Parsajoo, doctoraatstudente aan de ULB, op familiebezoek te gaan in Iran.

Twintig dagen

Kort na hun aankomst in Teheran werd Hamid opgeroepen door de Iraanse inlichtingendienst voor ondervraging. Hij werd verzocht informatie te verschaffen over Iraanse studenten in België. Hamid weigerde maar verzekerde hen ervan dat hij hun verzoek geheim zou houden.

Toen hij en zijn echtgenote op 5 augustus het vliegtuig terug naar België wilden nemen, werd hij echter gearresteerd op de luchthaven. Hamid werd onmiddellijk opgesloten en zou de eerste twintig dagen in afzondering hebben doorgebracht.

Spionage

Op 21 december 2013 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, waarvan twee jaar effectieve opsluiting en vier jaar onder toezicht, voor spionage en communicatie met vijandige, buitenlandse overheden. Het proces duurde amper tien minuten.
Volgens Cobra mocht Hamid zijn eigen advocaat niet kiezen en kreeg hij er pas na 35 dagen een toegewezen. Deze advocaat heeft tijdens het proces geen woord gezegd en Hamid zelf werd verboden het woord te nemen.

Op 2 februari 2014 tekende Hamid beroep aan bij het Hof van Beroep in Teheran, maar dit werd begin mei afgewezen.

Nieuw doelwit

Cobra begon al gauw actie te voeren voor de vrijlating van haar echtgenoot. Dit door contact op te nemen met NGO’s, waaronder Amnesty International, het gebruik van Facebook en door interviews te geven aan Amerikaanse, Belgische en Iraanse media.

Al haar acties waren op een vreedzaam, maar toch werd Cobra al gauw het doelwit van de Iraanse autoriteiten. Ze mag het land niet verlaten en word nauwlettend in het oog gehouden, net zoals haar e-mail- en GSM-verkeer. Na herhaaldelijke dreigingen tot arrestatie ontving ze in juni een dagvaarding waaruit bleek dat een proces wordt voorbereid.
Op 14 oktober moest ze voor de rechter verschijnen. Net als Hamid kreeg ze geen advocaat. Op 21 oktober zou haar de beslissing inzake haar proces worden meegedeeld.

Onduidelijkheid

Het is precies daarom dat werd besloten om op 21 oktober een samenkomst voor de Iraanse ambassade in Brussel te organiseren. Volgens de RTBF was er een honderdtal manifestanten. De vrees was groot dat Cobra die dag gearresteerd zou worden. Momenteel is er nog steeds geen informatie beschikbaar over de uitspraak, welke feiten haar ten laste worden gelegd en of Cobra al dan niet gearresteerd is. Eerder waren er al samenkomsten om de vrijlating van Hamid te eisen.

De petities die Amnesty heeft opgezet voor zowel Hamid als Cobra hebben elk reeds meer dan 8000 handtekeningen opgeleverd.

0 Comment