Het Landjuweelfestival: ook dat is amateurtoneel

In de Vlaamse fictieserie Amateurs krijg je wekelijks een inkijk in de zware weg die het knusse, dorpse theatergezelschap ‘De Pajotters’ aflegt met maar één doel voor ogen: Hét Koninklijk Landjuweel bereiken. Het Landjuweel is de droom van elk amateurtheatergezelschap. De crème de la crème van de amateurtheaterwereld mag er immers hun stuk opvoeren na een genadeloze selectie. In de serie wordt Stanny Krets als niet zo knusse regisseur – “Plezier moet niet plezant zijn!” – aangesteld om dit ultieme doel te bereiken. Of het zover werkelijk komt, valt af te wachten. In de tussentijd gaat wel het echte Landjuweelfestival van start in Gent.

Inderdaad: het Landjuweel is geen fictief verzinsel. In de realiteit werd eerder wel de strikte toernooiformule afgezwakt, om meer nadruk te leggen op het festival als ontmoetingsplaats. Ook dit jaar zullen van vrijdag 24 oktober tot dinsdag 28 oktober de geselecteerde amateurtheatergezelschappen hun voorstelling op verschillende locaties in Gent opvoeren. Verder vinden er ook workshops en lezingen plaats. Een ideale gelegenheid dus voor de cultuurliefhebber om de Gentse binnenstad te verkennen.

Omvergeblazen

Over heel Vlaanderen werden 62 producties bezocht, waarvan er uiteindelijk zes geselecteerd zijn. Deze voorstellingen sprongen eruit omwille van hun kwaliteit en diversiteit. Een bezoek aan het Landjuweel is een echte aanrader. De verwachtingen van amateurtheater liggen doorgaans –niet altijd terecht – laag. Het beeld dat de fictieserie schetst wanneer de gebruikelijke theaterschrijver van het dorpse theatergezelschap met zijn nieuwe ‘parel’ van een stuk getiteld “De lavabo van Tante Jos” op de proppen komt, is wellicht herkenbaar. Op het Landjuweelfestival daarentegen blazen de amateurgezelschappen je omver.

Sinds enkele jaren wordt er eveneens een jongerencircuit georganiseerd. Vier geselecteerde bruisende jongerenvoorstellingen mogen in Gent nog eenmaal het beste van zichzelf geven. Zelf kon ik alvast een van de vier voorstellingen bewonderen. Disco Pigs, te zien op 28 oktober om 16u, is niet alleen een regelrechte aanrader, het is ook één van de beste voorstellingen die ik het afgelopen seizoen heb gezien. Jong geweld dat een perfect getimed stuk op de planken brengt dat boeit van begin tot einde met fantastische acteerprestaties: ook dat is amateurtoneel.

0 Comment