Studenten ULB vastgeketend aan bomen: “Groene campus moet blijven”

Ik ga door totdat zij stoppen”, zegt Selma terwijl ze haar handen warmt aan een beker koffie. Samen met een groep andere actievoerders bewaakt ze de bomen op campus La Plaine van de ULB. Bouwpromotor Immobel kocht de site in 2007 en wil er nu appartementen bouwen. Dat gaat niet door. Tenminste, niet als het aan de activisten ligt.

Gisteren begonnen de studenten hun bezetting op de bouwsite, die dichtbij de ingang naar metrostation Delta op de campus ligt. De actiegroep voert al sinds het begin actie tegen de bouw, maar toch gingen de werkzaamheden gisteren alvast van start. “De grootste groene ruimte van Elsene moet behouden worden. Het is de groene long van de gemeente”, vinden de actievoerders.

Het oranje kruis

“Om beurten ketenen we ons met twee vast aan de bomen”, legt Michael O’Donohue van de actiegroep uit. “Vandaag zijn we hier sinds vier uur ’s ochtends en we gaan in elk geval door tot vrijdag.”

Gisteren was er politie op de campus, maar tot nu toe hebben ze nog geen arrestaties verricht. “Ook vanochtend is de politie komen kijken. Ze hebben vastgesteld dat we aanwezig waren, maar laten ons voorlopig verder met rust. Ook de ULB houdt zich erbuiten”, vertelt Michael.

Op het terrein: een veertigtal gekapte bomen. Andere bomen staan nog recht, maar een oranje kruis voorspelt een treurige lotsbestemming. “Vandaag hebben wij nog geen werkmannen gezien. We weten niet waarom ze er vandaag niet zijn”, zegt Michael.

(Lees verder na de foto)

Oranje kruizen verraden welke bomen moeten sneuvelen
© De Moeial, Stéphanie Romans
Daarboven op de berg

Aan de ene kant van het hek maken studenten spandoeken. Aan de andere kant, boven op de heuvel, zit nog een groep studenten. Zij bekomen van een koude ochtend en wisselen van wacht. Ook Selma zit op de heuvel, onder een boom. “Ik zit hier al sinds zeven uur ’s ochtends”, vertelt ze. “Gisteren hebben we hier gezeten van 11 tot 17 uur”, zegt Julien, een andere ULB-student, die erbij is komen staan. Ook hij is vastberaden. “Zolang hier niemand komt werken, kunnen we elkaar afwisselen en hebben we tijd om iets te drinken. Maar zodra ze ons weg proberen te krijgen, dan ketenen we ons vast. Dan moeten we wel blijven zitten.”

Aan de polsen van Julien hangen twee ijzeren kettingen. Aan die van Selma ook. Ze doen voor hoe ze hun armen rond een boom slaan en zichzelf aan elkaar vastketenen. Hun armen zitten in een grote buis. Het duurt dus wel even eer ze los zijn. Ze zitten op stoeltjes, maar het blijft bitter koud.

Inmiddels staat Michael aan het studentenrestaurant op de campus. Hij spreekt studenten aan en deelt flyers uit. “We kunnen alle steun gebruiken”, zegt hij. “Al is het maar tien minuutjes om de vastgeketende studenten te laten zien dat ze er niet alleen voorstaan. Ook VUB-studenten zijn welkom om ons te komen steunen. Dat zouden we erg fijn vinden.”

Het actiecomité heeft nog altijd hoop dat de bouw gestopt kan worden. Er is een procedure lopende bij de Raad van State. “De aanvraag van het project is niet wettelijk verlopen. Ze hebben het voorgesteld als een aantal kleine projecten om zo verplichte impactstudies te ontwijken. Dat mag niet”, weet Michael. “Het is een project dat ecologisch en sociaal een negatieve impact heeft. Daarom blijven we hier zeker tot vrijdag.”

Studenten behangen het hek voor de bouwplaats met spandoeken
© De Moeial, Stéphanie Romans
0 Comment