Opnieuw studentenacties tegen 890 euro inschrijvingsgeld

© De Moeial, Emily Schennach
Vandaag organiseren studenten in verschillende Vlaamse steden vreedzame protestacties tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, kondigde maandag aan dat ze het inschrijvingsgeld zal verhogen naar 890 euro. Om 13u bezetten studenten vandaag zo’n twintig minuten hun universiteitsgebouwen met de boodschap: “Nee, bedankt.”

Ook aan de VUB plant het actiecomité tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld zo’n sit-in op campus Etterbeek. Om 13u hoopt de actiegroep met zoveel mogelijk studenten gebouw D te bezetten. De Studentenraad roept studenten alvast op om mee te protesteren.

Onlangs nog stemde de Studentenraad een standpunt waarin de raad zich uitspreekt tegen een verhoging van het inschrijvingsgeld. Een uitgebreider beurzensysteem, zoals Crevits aangeeft te willen uitwerken, noemt de raad “niet voldoende om de sociale ongelijkheid weg te werken.”

Scholieren solidair

Ook in Gent, Antwerpen en Leuven zijn er vergelijkbare acties. In Gent sluiten de middelbare scholieren zich aan bij de sit-in. De organisatie spreekt zelfs van een scholierenstaking.

De nationale studentenkoepel VVS heeft nog meer acties aangekondigd. “De vandaag aangekondigde verhoging van het inschrijvingsgeld is slechts een deel van het verhaal”, zegt VVS-voorzitter Bram Roelant. “Het volledige verhaal is complex en brengt de kwaliteit van ons hoger onderwijs in gevaar, dat kunnen we als studenten niet laten gebeuren.” Op 5 november zal er een nieuwe actie plaatsvinden in verschillende studentensteden.

0 Comment