Onverdeeld succes voor wormenburger aan VUB

De VUB-resto’s bieden sinds gisteren buffalowormburgers aan in hun menu’s. Op de eerste dag lokte dat alvast heel wat nieuwsgierigen: de 400 burgers waren om half twee al de deur uit. De rijen waren navenant.

Veel studenten lieten zich door de geserveerde proevertjes over de streep trekken om een insectenburger te proberen. Voor de prijs moet je het alvast niet laten; een buffalowormburger kost evenveel als een ander dagmenu. En de smaak? “Iets tussen een groentenburger en een quornburger,” aldus Ella, medewerkster op de immunologie. “Super lekker!”

De meeste studenten zijn niet alleen op zoek naar een lekkere burger. “Het is een enorme bron van proteïnen, maar dan wel een duurzaam alternatief. Ook flexitariërs, die bewust minder vlees eten, maar geen vegetariêr zijn, krijgen er zo een optie bij”, zegt biologiestudente Iliana.

Iliana heeft gelijk, want voor een kilo biefstuk heb je algauw zo’n 30.000 liter water nodig, terwijl insecten ook in heel droge omstandigheden kunnen overleven. Daarnaast gebruiken insecten slechts één twaalfde van de voedingsstoffen die een rund nodig heeft, en de helft van wat het gemiddelde stuk pluimvee opeet. Meelwormen worden bovendien gekweekt met kaf, een bijproduct van tarwe, of met ons eigen voedselafval.

Krekels?

Philippe Merckx, verantwoordelijke voor de resto’s aan de VUB, is al even met dit project bezig. Hij is dan ook zeer tevreden met het succes. Nochtans had hij ook eerst zijn bedenkingen. “Je moet even een klik maken. Insecten eten is iets dat wij nog niet gewoon zijn. Hoe meer ik er me over inlas, hoe enthousiaster ik werd.” Er is dus zeker ruimte voor uitbreiding van het aanbod. Gaan we aan de VUB binnenkort krekels eten? “Een uitbreiding van het aanbod is iets dat we zeker gaan bekijken,” zegt Merckx. “Maar krekels zal je niet snel op het menu zien. Alle producten die we nu aanbieden zijn verwerkte producten. Ik denk niet dat we al klaar zijn voor insecten met de pootjes er nog aan.”

Philippe Merckx
© De Moeial, Emily Schennach

Er gaan al enkele jaren stemmen op om insecten te integreren in ons dagelijks menu. De voedingswaarde is hoog en de ecologische voetafdruk klein. Een insect moet wel nog heel wat stappen doorlopen, voor het op een bord belandt. Allereerst moeten ze door het Federaal Voedselagentschap (FAVV) voor consumptie geschikt bevonden worden. Dat gebeurde in 2013, toen tien soorten insecten groen licht kregen. Sindsdien zocht de VUB een leverancier. “Wij wilden er snel bij zijn”, zegt Merckx nog. “Een duurzaam voedselbeleid is zeker iets waar de VUB mee naar voor wil komen. We willen op de eerste rij staan als het op dat soort innovaties aankomt.”

Merckx had bovendien nog andere drempels om te overwinnen. “Vaak worden insecten heel ambachtelijk gekweekt. Als je dan voor grootkeukens wil werken, is er een probleem.” De oplossing kwam onder de vorm van de firma Damhert, die vooral bekend staat om haar vegetarische gamma in de supermarkt. Recentelijk lanceerde Damhert Insecta, burgers en nuggets gemaakt van buffalowormen; een ideale partner voor de VUB. Al sluit Merckx niet uit dat hij met andere leveranciers aan de slag gaat. “De opkomst van vandaag toont aan dat er een markt is voor insecten op het menu, ook in grootkeukens. Wij zijn met Damhert aan de slag gegaan, omdat zij de enigen zijn die op deze schaal kunnen leveren. Als er andere opties komen, zullen we die ook zeker overwegen.”

Een buffaloburger kost €5,00 voor studenten en €8,70 voor bezoekers in het gewone dagmenu.

0 Comment