Openingsdebat LVSV: Brave new government

Eric Van Rompuy, Daniel Bacquelaine en Peter De decker
© De Moeial, Manly Callewaert
Naar aloude gewoonte hield LVSV-Brussel dinsdag (7 oktober) haar halfjaarlijks openingsdebat. Ondanks enkele wijzigingen in de originele line-up, slaagden de liberale studenten er toch in om een interessant debat te organiseren. Peter De Decker (N-VA), Eric Van Rompuy (CD&V) en Daniel Bacquelaine (MR) vertegenwoordigden de partijen van de Zweedse coalitie, terwijl Bruno De Lille (Groen!) en Michael Verbauwhede (PVDA) het opnamen voor de oppositie. Moderator van dienst was VUB-professor Dave Sinardet.

Brave new government

Groot nieuws: België had een regering. Dat werd een uur voor de aanvang van het debat bekendgemaakt. De eerste vraag was meteen de meest voor de hand liggende: waarom duurde het zo lang voor de regering gevormd werd, terwijl de socio-economische programma’s van de huidige regeringspartijen toch niet zo ver uit elkaar liggen? Peter De Decker benadrukte dat een besparing van 11 miljard euro een ongeziene oefening is in de Belgische politiek: “Gene kattepis.” Voor Daniel Bacquelaine was het dan weer duidelijk dat “les recettes du socialisme ne marchent plus.” In België is daarmee het startschot gegeven voor de eerste regering zonder de PS sinds mensenheugenis.

Volgens CD&V’er Erik Van Rompuy moet de regering eerst een breed draagvlak vinden bij de bevolking voor haar besparingsmaatregelen. Op die manier probeerde hij uit te leggen waarom de CD&V een vermogenswinstbelasting op tafel gesmeten had, zonder dat er een letter van in haar verkiezingsprogramma stond. Een lichte aanvaring tussen De Decker en Van Rompuy was onvermijdelijk toen De Decker verklaarde dat de regering Di Rupo vooral een belastingsregering geweest was. “Maar nu zal er eindelijk naar de wensen van de Vlamingen geluisterd worden!”, zo sprak De Decker. “En van 25% procent van de Franstaligen natuurlijk”, zei hij wat later. Van Rompuy was het daar niet mee eens en wees erop dat de lasten net gedaald zijn onder de regering-Di Rupo, alsook het gat in de begroting.

Pietje

Bruno De Lille vond dat de Vlaming eerder “bij zijn pietje gepakt” was. Er werd met geen woord gerept over een verhoging van de pensioenleeftijd in het programma van de N-VA, maar de partij vond het wel nodig om dat plots in het regeerakkoord te cementeren. Michael Verbauwhede (PVDA) noemde de maatregelen van de nieuwe regering, even “infaisable” als “incompréhensible”. Want waarom zouden mensen langer moeten werken terwijl er zo’n hoge werkloosheid is bij jongeren? Als oplossing voor de problemen verwees hij naar het Cactusplan van de PVDA, dat meer geld wil binnenhalen voor de overheid via onder andere een miljonairstaks.

Het viel vooral op dat de regeringspartijen niet volledig op één lijn zaten. Zoals Daniël Bacquelaine zei: “Un gouvernement avec quatre parties, ça ne va pas faire une partie.” De Zweedse coalitie staat tegenover een oppositie die zich op het debat bijzonder strijdvaardig toonde. Politiek spektakel is voor de volgende vijf jaar alvast gegarandeerd. Zowel tussen de meerderheid en de oppositie, als tussen de regeringspartijen onderling.

0 Comment