Nul euro inschrijvingsgeld in Duitsland

Duitse studenten betalen vanaf heden geen inschrijvingsgeld meer voor de lessen die ze volgen op een universiteit of hogeschool. Dit geldt zowel voor bachelor- als masteropleidingen.

Terwijl de Belgische studenten hun stem zoek zijn op de straten van Brussel, na de betoging tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld, pakt buurland Duitsland het anders aan. Vanaf dit academiejaar kunnen studenten zo goed als gratis studeren aan alle universiteiten en hogescholen in Duitsland.

Hoeveel inschrijvingsgeld een student moet betalen, wordt door elke Duitse deelstaat zelf bepaald. Tot september 2014 moest men in nog slechts vier van de zestien deelstaten inschrijvingsgeld betalen. Nu heeft ook het laatste Bundesland, Niedersachsen, deze regel opgehoffen. Duitsland schaart zich hiermee in het rijtje van Zweden, Denemarken, Noorwegen, Finland en Schotland. In deze landen betalen studenten al langer geen inschrijvingsgeld meer.

Studenten in Duitsland moeten wel nog een verplichte semesterbijdrage betalen. Dit is een bedrag tussen 100 en 300 euro per semester dat dient als compensatie voor administratieve kosten en sociale voorzieningen.

Dorothee Stapelfeldt, senator voor Wetenschap in Hamburg, liet al verstaan: “Duitsland wil democratiseren en hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk maken.” Laat net dat een van de redenen zijn waarom Belgische studenten op 2 oktober gingen betogen in Brussel.

0 Comment