“Als de boodschap niet aankomt, dan moeten we luider roepen”

De Moeial, oktober 1986

De Vlaamse studenten zeggen volmondig nee tegen nieuwe besparingen op het hoger onderwijs. “De regering bespaart niet, maar schuift de rekening door”, aldus voorzitter van de Vlaamse studentenkoepel VVS Bram Roelant. Op 2 oktober kondigen de studentenraden een manifestatie aan in Brussel.

Ook op de academische openingszittingen zijn studentenraden over heel Vlaanderen van plan om hun stem te laten horen. De VUB-studentenraad gaat in de jaarlijkse videoboodschap tijdens de academische openingszitting in op de verhoging van de inschrijvingsgelden.

Strijdvaardige taal dus van VVS. De studentenkoepel klonk al lang niet meer zo militant. Roelant: “Jarenlang zijn wij de constructieve dialoog aangegaan, maar nu merken we dat onze boodschap niet aankomt. Er zit niets anders op dan luider te roepen.”

De rek op het hogeronderwijsbudget is eruit volgens de studenten. Tijdens de afgelopen legislatuur is ook al bespaard. De gevolgen van die onderfinanciering ondervinden studenten aan den lijve: er is te weinig personeel, aula’s zitten stampvol en de begrotingen van sommige universiteiten duiken in het rood. De VUB is op die regel geen uitzondering. In De Tijd vertelt Algemeen Beheerder Nic Van Craen dat de VUB “al jaren in besparingsmodus” zit. Vorig jaar stelde het rectoraat daarom, tot ergernis van de lokale vakbondsafdeling, een vervangingsstop in voor administratief en technisch personeel. Verschillende opleidingsvisitaties waarschuwen de VUB bovendien al jaren voor het te grote tekort aan professoren en assistenten. Intussen moet de VUB de reserves aanspreken om het personeel te kunnen betalen, zo weet De Tijd.

Ondertussen schieten lokale actiecomités als paddenstoelen uit de grond. Ook aan de VUB is een actiegroep actief die opkomt tegen een verhoging van de inschrijvingsgelden. Zij lanceerden een petitie en pogen studenten te mobiliseren via een Twitteractie en acties op de dag van de academische opening. “Een fictief festivalbandje is het nationaal herkenningssymbool van het studentenprotest tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Minister van Staat Miet Smet liet zich na de bekendmaking ontvallen dat als studenten een festival kunnen betalen, dat hoger inschrijvingsgeld dan ook moet lukken. Speel niet met onze toekomst, neen aan de verhoging van het inschrijvingsgeld”, zegt woordvoerder van de Brusselse actievoerders Anton Van Dyck.

Spelen met de toekomst van Vlaanderen. Dat doet regering Bourgeois I volgens VVS als ze bespaart op het hoger onderwijs. Het Brussels actiecomité plant nog meer acties. De Studentenraad geeft voorlopig al informele steun. Mogelijk scharen zij zich binnenkort ook formeel achter de actiegroep.

0 Comment