VUB plagieert eigen studentenblad, De Moeial distantieert zich

De Vrije Universiteit Brussel heeft plagiaat gepleegd op haar eigen studentenblad De Moeial. In een persbericht, dat de universiteit gisterennamiddag (dinsdag) verzond naar haar perscontacten, werden hele stukken tekst overgenomen uit een artikel dat vier dagen eerder al op deze website verschenen was. De VUB vermeldde bovendien geen enkele bron.

VUB-persbericht, 7 juli 2014
Download .pdf-bestand (45,09 KB)

Onderwerp was het rechtstreekse studentenstemrecht voor de rectorverkiezingen. Het bewuste persbericht, te lezen via de bijlage naast dit artikel, is bijna een kopie van het oorspronkelijke artikel, gepubliceerd op 3 juli.

Stéphanie Romans, hoofdredacteur van De Moeial en auteur van het Moeialartikel, reageert stellig: “In naam van de gehele redactie distantiëren wij ons, als onafhankelijk studentenblad, volledig van deze vorm van plagiaat door onze eigen universiteit. De Moeial is onafhankelijk en blijft dat ook. Niet alleen gaat de VUB hier deontologisch en academisch over de schreef, de universiteit wekt zo ook de schijn dat De Moeial en de VUB aan gemeenschappelijke berichtgeving doen. Ik vind dat meer dan verwerpelijk.”

Het persbericht van de VUB werd overgenomen door persagentschap Belga en verscheen vervolgens onder andere op de onlineredacties van De Morgen, Het Laatste Nieuws en De Redactie. Logischerwijs vermeldde geen van hen oorspronkelijk De Moeial als bron. Enkel Brusselnieuws.be, dat er vier dagen eerder al over berichtte, baseerde zich op het oorspronkelijke artikel, en niet op het geplagieerde persbericht.

​Sicco Wittermans, woordvoerder van de VUB en opsteller van het persbericht, verontschuldigt zich: “Ik ben er te laat achtergekomen. Wij hebben inderdaad, onder meer, in alle haast jullie artikel als basis genomen. Mijn excuses, het was een stommiteit. Ik kreeg niet snel een tekst klaar over dat verhaal, en dat van jullie was heel feitelijk en correct, ook qua context. Ik heb er helemaal niet bij stilgestaan dat het jullie tekst was. Aan de integriteit van De Moeial wilde ik helemaal niet raken.”

De redactie van De Moeial betreurt de gang van zaken en het uitblijven van een een rectificatie van de VUB uit eigen beweging. Daarom heeft het dit uitgebreide redactiestandpunt geschreven. Als verzameling van geëngageerde VUB-studenten hoopt de redactie dat zulke onaanvaardbare acties zich nooit meer zullen voordoen.

0 Comment