Kampeeractie voor studentenhuisvesting succesvol

© Lycia Van Roy, Camping Campus
Ruim honderd studenten betoogden gisteren en vandaag op de VUB-campussen in Etterbeek en in Jette voor een herziening van het toewijzingsbeleid dat de universiteit hanteert voor haar studentenkoten. 390 heraanvragers verlaten deze zomer hun kot, maar dat doen ze niet allemaal vrijwillig.  Aan het rectoraat nam rector Paul De Knop gisteren een petitie in ontvangst tegen het nieuwe beleid terwijl de protesterende studenten zich opmaakten voor een nachtje kamperen op de campus.

De lijst bezwaren van de actievoerders is lang. Niet alleen het nieuwe beleid is een probleem, ook de slechte communicatie tussen de studentenpopulatie en de studentenvertegenwoordigers, die het beleid goedkeurden, is een struikelblok.

‘Studentenraad niet representatief’

Rector De Knop nam ruim de tijd om vragen van de actievoerders te beantwoorden, al voelt hij zich niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de beleidskeuze. “De studentenvertegenwoordigers hebben dit beleid zelf goedgekeurd”, merkte hij op. Wel beloofde hij de kwestie op te nemen met vicerector Studentenbeleid Viviane Jonckers. Ook de Stuvoraad liet al weten dat de nieuw verkozen studentenvertegenwoordigers alle ruimte hebben om het beleid te herzien waar nodig. Al schaart de raad zich nog altijd achter de principes.

Of dat volstaat voor de boze studenten is nog maar de vraag. “Blijkbaar is de Stuvoraad niet representatief, want ze beslissen iets waar veel studenten het niet mee eens zijn”, klonk het onder verontwaardigde kampeerders.

Toekomstmuziek

De rector, de Stuvoraad en de kampeerders lijken het echter allemaal over één ding eens: dit probleem wordt versterkt door de ongunstige kotenmarkt in Brussel. Niet alleen is er een tekort aan studentenhuisvesting, maar ook de betaalbaarheid is een groot probleem. Rector De Knop: “Ik kan dat probleem niet alleen oplossen. Daar heb ik de medewerking van de politiek voor nodig. Ik vrees er echter voor dat de Vlaamse regering het niet zal laten om op onderwijs en onderzoek te besparen.”

Wel stelde de rector verbetering in het vooruitzicht: op de campus komt een nieuw kotencomplex ter vervanging van de oude campuskoten. Ook wil hij de kazernes aan de Generaal Jacqueslaan ombouwen tot een heuse studentenwijk. Bovendien sloot de VUB onlangs een akkoord met Upkot. Het bedrijf zal een bestaand kantoorgebouw aan de Triomflaan ter hoogte van de Arnaud Fraiteurlaan ombouwen tot 216 studentenwoningen.

Voor de gedupeerde studenten komt die uitbreiding van het Brussels kotenbestand helaas te laat. Bovendien lijkt het betaalbaarheidsvraagstuk lang niet zo eenvoudig op te lossen. Voor de onfortuinlijke studenten zit er echter niets anders op dan op zoek te gaan naar een kamer op de private markt. Zo’n kampeermatje blijft immers slechts een tijdelijk alternatief.

0 Comment