Studenten stomen Schaarbeekse jongeren klaar voor hogere studies

De jongerenwerkloosheid in Brussel is nog altijd hoog. De Schaarbeekse vzw CréACtions doet er alles aan om jongeren op school te houden en vroegtijdige schoolverlaters weer perspectief te bieden. “Jongeren zijn vaak wat angstige tegenover het aanvatten van een hogere studie. Wij tonen dat er niets te vrezen valt, als je maar hard werkt.” 

De werkloosheidsgraad bij jonge mensen is zeker in onze hoofdstad al lang een bijzonder vraagstuk. Of het nu gaat om één op twee of één op drie jongeren die het zonder job moeten stellen, het zijn er veel, zeer veel, te veel. De jeugdwerkloosheid is echter het hoogst bij jongeren die vroegtijdig de schoolbanken achter zich hebben gelaten. Een aanpak om dit jammerlijke struikelblok dan toch te lijf te gaan is ervoor zorgen dat jongelui de arbeidsmarkt op kunnen met een diploma op zak.

Gezien het percentage van vroegtijdige schoolverlaters in onze hoofdstad meer dan aanzienlijk is, besloot men in Schaarbeek enkele jaren geleden om deze problematiek eens grondig onder de loep te nemen. Na veldwaarnemingen, gesprekken met maatschappelijke organisaties en met ouders in de directe omgeving, zag de vzw CréACtions het daglicht. CréACtions wil kwetsbare jongeren van zes tot achttien met verscheidene achtergronden meer zelfvertrouwen bieden op academisch vlak. Een horde vrijwilligers, grotendeels bestaande uit studenten, afgestudeerden en leerkrachten uit Schaarbeek, staan deze jongeren bij elke stap van hun academische carrière bij. Deze hulp gaat van huiswerk- tot studiekeuzebegeleiding en het aanzetten van de jongeren om kritisch te denken over de maatschappij rondom hen. “Het doel is om voortijdig schoolverlaten te voorkomen en de autonomie van het kind van jongs af aan te bevorderen. De jongeren bevinden zich vaak in een positie van sociale, economische en culturele kwetsbaarheid”, klinkt het op de webstek van de organisatie.

Beter studeren

Op een zonnige zondag in mei zijn we te gast bij CréACtions, op een steenworp van het Brusselse Noordstation, alwaar vrijwilliger Wassim ons bij de hand neemt en van een uitgebreide rondleiding voorziet. Wassim, een enthousiaste achttienjarige student handelswetenschappen aan de Hogeschool Universiteit Brussel (HUB), is sinds enkele maanden vrijwilliger bij CréACtions.
Wassim neemt ons mee naar de moderne lokalen die gebruikt worden om de ijverige studenten van begeleiding te voorzien. De vertrekken hebben iets weg van klaslokalen en zijn voorzien van alles wat nodig kan zijn voor het leveren van een gepaste begeleiding voor de doelgroep.

Naast het begeleiden van de jongeren bij huiswerk biedt CréACtions hulp bij het kiezen van een hogere studie en een rustige plaats om leerstof individueel in te studeren. Zo wil het een alternatief bieden voor eventuele hectische thuissituaties en vervelende overvolle bibliotheken als gevolg van de massabloktrend.

Gouden toekomst

Daar houdt het niet op: “Vorige maand kwam er een jongeman spreken die is afgestudeerd als burgerlijk ingenieur aan de ULB. Hij vertelde de jongeren hoe zo’n academische loopbaan eruit ziet, en wat de moeilijkheden en valkuilen zijn. Jongeren zijn vaak wat angstiger voor het aanvatten van een hogere studie. Wij tonen dat er, mits hard werk, niets te vrezen valt”, legt Wassim uit.

Daarnaast staat de organisatie ook in voor tal van initiatieven buiten de academische context, of toch deels. Een workshop kunst, schrijven of theater behoren allen tot het activiteitenpakket van de organisatie. Ook de ouders worden hier niet vergeten. Zij kunnen ook taal- en kunstcursussen volgen die vooral bedoeld zijn voor de moeders van de jongeren. Daarnaast wil CréACtions ook een open huis zijn voor vragen over opvoeding en ondersteuning van kinderen en adolescenten.

Thé philo

Deze zondag vindt er echter een discussie plaats, zoals dat eens in de maand gebeurt. Het initiatief draagt de naam thé philo. Het idee voor dit thee-en-conversatieconcept kwam van organisatrice Assia: “De meeste jongeren hebben het moeilijk om zich uit te drukken als het gaat over gevoelens en hun eigen mening. Via dit concept krijgen zij de kans om een eigen mening op te bouwen en leren ze hoe ze zich beter kunnen uitdrukken. Zulke vaardigheden zijn ook handig wanneer ze in discussies of conflicten met anderen verzeild raken.”

Het thema van vanmiddag is politiek, en wel de aankomende verkiezingen. De vrijwilligers zijn erin geslaagd om verbazend veel volk te strikken. Zowel mannelijke als vrouwelijke scholieren schreven zich in. De jongste deelnemer is amper elf. Een kwartier voor aanvang daalt de diverse bende de trap af om plaats te nemen aan de verscheidene tafels in de grote studieruimte. “De jongeren kregen zonet de mogelijkheid om zich in te schrijven op een politieke lijst, en nu zitten ze per partij gegroepeerd en zullen ze praten over een vooropgesteld thema”, weet Ange ons te vertellen, een studente van de lerarenopleiding van de VUB, die we toevallig tegen het lijf lopen tijdens haar observatie in het centrum. De jeugd wordt voorzien van een hapje en een drankje en krijgt de kans om in ontspannen sfeer te praten over actuele thema’s, zoals onder andere migratie, politiegeweld, gelijke kansen en de stad Brussel, en dit binnen de context van de hedendaagse politieke breuklijnen. Een enthousiaste leerkracht Frans uit Schaarbeek leidt alles in goede banen.

Met een smakelijk koekje in de hand en een glaasje verse muntthee in de andere, schuiven we gezellig aan tafel bij de jongeren aan, om vervolgens nét iets minder cynisch terug te keren richting Brussel-centrum. Misschien komt het allemaal wel goed met die Brusselse jeugd.

Sara Leemans

0 Comment