Brusselse studenten betogen morgen voor herfinanciering hoger onderwijs

Morgen verenigen Vlaamse en Franstalige studenten en scholieren zich in Brussel om te manifesteren. Beide Belgische studentenkoepels, FEF en VVS, pleiten voor een herfinanciering van het hoger onderwijs. “Het is voor alle studenten belangrijk dat de kwaliteit van ons hoger onderwijs gewaarborgd blijft, dat kan alleen door een publieke herfinanciering”, aldus FEF-voorzitster Corinne Martin.

De meeste studentensteden in Vlaanderen hebben acties gepland. In Leuven sjorren de studenten vandaag al een aula van hout, waarin rector Rik Torfs morgen zal lesgeven. Zo vragen de KU Leuven-studenten aandacht voor de overbevolking van de aula’s in Leuven. In Gent organiseren de Universiteit Gent en verschillende hogescholen een manifestatie. De Antwerpse studentenraad nam dan weer een filmpje op.

Lak aan taalgrenzen

De studentenraad van de Vrije Universiteit Brussel onderneemt geen afzonderlijke acties, maar sluit zich aan bij de grote betoging in Brussel van de Université Libre de Bruxelles, de Université Catholique de Louvain en onder andere de Franstalige hogescholen Marie Haps en Lucia de Brouckère. Studenten van de VUB kunnen zich om 12u45 op de Esplanade aansluiten bij de stoet die de ULB-studenten zal vervoegen.

Formeel is er nog geen toelating voor de betoging gegeven. De eerste vraag voor een massabetoging zoals vorig jaar, kreeg nul op het rekest. Martin maakt zich echter geen zorgen over de geplande Brusselse betoging. “We zullen waarschijnlijk morgen pas officieel toestemming krijgen, maar we hebben goede contacten met politie en gemeenten.”

De academische autoriteiten van de ULB hebben studenten vrijstelling van hun lessen verleend om mee te betogen. Sommige faculteiten zouden hun lessen in de middag hebben opgeschort.

De studentenkoepels hebben bovendien nog een petitie online gezet. Studenten worden aangemoedigd om de tekst te ondertekenen.

0 Comment