Studentenraad stuurt vicevoorzitter weg

Op de Studentenraadsvergadering van 28 maart is vicevoorzitter Johan Wouters ontslagen uit het bestuur. Via een motie van wantrouwen trok de raad met een overweldigende meerderheid  zijn mandaat in.

Aanleiding tot de stemming was een motie van wantrouwen, ondertekend door tien leden van de Studentenraad. Wouters publiceerde na de vergadering van februari immers een spotprent op een Facebookgroep, die hij medebeheerde, waarin een onbenoemd lid van de vergadering achterlijk genoemd wordt. Veel leden van de raad waren beledigd en verloren het vertrouwen in hun vicevoorzitter.

De vergadering kon zich niet verenigen met de verdediging van Wouters. Voor zijn afzetting was er een absolute meerderheid nodig. Met twaalf stemmen voor en drie tegen de motie, kwam het tot zijn ontslag. Studentenraadsvoorzitter Reinert Roux reageerde begripvol. “Ik vind het ontslag een spijtige zaak, maar ik kan de motie volgen.” Roux maakte zich verder zorgen over de toekomst. Met slechts twee bestuurders verdergaan (Roux en vicevoorzitter Yves Van Ophem, nvdr.) leek hem een vervelend vooruitzicht.

Wouters’ vicevoorzittersstoel bleef echter niet lang leeg. Direct na zijn gedwongen ontslag stelde Nicolas Dutré, oud-voorzitter van het BSG en indiener van de motietekst, zich kandidaat om hem op te volgen. Een overweldigende meerderheid van de Studentenraad steunde zijn kandidatuur (twaalf voor, twee tegen)..

Dat de Studentenraad met een motie van wantrouwen instemt, is zeldzaam. Het is de eerste keer in het bestaan van de Studentenraad dat een motie van wantrouwen genoeg steun krijgt. In 2010 stond er voor het laatst een motie van wantrouwen tegen de toenmalige voorzitter op de agenda, maar die vond toen niet genoeg steun.

0 Comment