Bedankt voor de studenten uit Holland

VUB-rector Paul De Knop wil discussiëren over het bedrag dat Nederlandse studenten moeten betalen als ze in Vlaanderen komen studeren. “Vind jij het normaal dat jij meebetaalt voor Nederlandse studenten?”, vroeg hij zich retorisch af. Moeialhoofdredacteur én toevallige Nederlander Stéphanie Romans dient hem van repliek.

Geachte rector,

Lees ik dat nu goed? Vindt u het jammer dat u niet mag discrimineren in Europa? Die Nederlanders, en bij uitbreiding andere EU-burgers, die hier hetzelfde studietarief betalen als Belgen, studeren volgens u op kosten van de Vlaamse belastingbetaler. Dat vindt u blijkbaar voer voor discussie. Ik bedien u met veel plezier op uw wenken.

In alle eerlijkheid, ik begrijp uw opmerking niet. U weet goed genoeg dat het niet mogelijk is om andere EU-burgers een hoger bedrag te vragen dan Belgische studenten. De enige oplossing is dan om een algemene verhoging van het inschrijfgeld te bepleiten, zodat iedere student ten minste meer betaalt. Of dat middel het doel heiligt is natuurlijk op zich al een discussie waard. Het debat lijkt al besloten voor het begonnen is.

De VUB maakt er bovendien, en vooral onder uw rectorschap, zelfs een punt van om in te zetten op internationalisering. Uw universiteit rekruteert expliciet in het buitenland en profileert zich als een internationale universiteit in de hoofdstad van Europa. Als dan vervolgens blijkt dat uw rekrutering in het buitenland werkt, bent u verontwaardigd?

De profiterende Nederlanders, die u viseert, leveren bovendien een grote bijdrage aan uw universiteit. Het is ondertussen alweer een aantal jaren geleden dat er in de Studentenraad géén Nederlandse student te vinden was. Dan zwijg ik nog over de Nederlanders en andere buitenlandse studenten die actief zijn in het kringleven. Zelfs De Moeial staat nu onder de hoede van een Nederlander. En ook dat is niet de eerste keer.

Al deze geëngageerde studenten zet u weg als ongegeneerde uitvreters van het systeem. Dat doet u ongetwijfeld in het heetst van het betoog. Zonder goed en wel de impact van uw woorden te beseffen. Dat hoop ik in elk geval en dat voordeel van de twijfel gun ik u.

Het is waar, in vergelijking met het thuisland betalen Nederlanders in Vlaanderen veel minder inschrijfgeld. Sommige Nederlanders komen misschien ook wel om die reden naar België. Maar hoe komt het dat u er niet trots op bent dat u deze studenten een kans kunt geven? Waar Nederland hen wegjaagt en afschrikt met torenhoog collegegeld, sluit uw universiteit hen in de armen. Vergeet niet dat de voordelen voor Nederlanders ook meteen eindigen bij het relatief lage inschrijfgeld. Op beurzen of andere financiële steun kunnen ze vanuit Vlaanderen in principe niet rekenen. De studiefinanciering komt nog altijd uit Nederland.

U vraagt de studenten om zich eensgezind te verklaren met de universiteiten. U wilt dat we ons laten horen en het overheidsbeleid aan de kaak stellen. Daarin heeft u groot gelijk, maar hoe kunnen studenten spreken met één stem als u hen tegen elkaar opzet?

Ik begrijp dat u zoekt naar middelen. Ik begrijp zelfs nog beter dat u er moedeloos van wordt als de overheid u vertelt dat u kunt fluiten naar geld waar u op rekende en zelfs recht op had. Maar toch. U bent ook onze rector. De VUB is net zo goed onze universiteit en daar ben ik – ondanks al mijn kritiek – best trots op. Wees dan ook een beetje trots op ons.

Uw (Nederlandse) studente,

Stéphanie Romans

0 Comment