Franstalige studentenkoepel tegen bindend studieadvies geneeskunde

Geen kerstkaart, maar een open brief schreef de Franstalige studentenkoepel FEF aan de eerstejaarsstudenten geneeskunde. In de brief kant de FEF zich tegen het beleid van Franstalig hogeronderwijsminister Jean-Claude Marcourt (PS). De minister wil studenten die in de januari-zittijd ondermaats presteren verplichten van studie te veranderen of hun eerste jaar te spreiden over twee academiejaren. Dat alles tot ongenoegen van de studentenvakbond.

Het systeem dat Marcourt introduceert is enigszins vergelijkbaar met de Nederlandse propedeuse. Aan sommige universiteiten in Nederland krijgen studenten na hun eerste studiejaar een bindend studieadvies, wat voor studenten met een negatief advies betekent dat zij moeten veranderen van opleiding.

Marcourt voert aan de Franstalige opleidingen geneeskunde nu iets soortgelijks in. Cruciaal voor de toekomst van de student is zijn gemiddelde resultaat na de eerste examenperiode in januari.

Bijles, of anders …

Studenten die een gemiddelde hoger dan 10 op 20 scoren mogen zonder problemen doorstuderen. De student die gemiddeld tussen de 8 en 10 op 20 staat, mag ook verder studeren, op voorwaarde dat hij bijles neemt. Dat kan de studentenkoepel maar moeilijk verteren. “Alsof je als geneeskundestudent nog niet genoeg vakken hebt in het tweede semester”, luidt het in de open brief. Studenten kunnen bovendien het advies krijgen om te heroriënteren. Dat advies is niet bindend en mag dus geweigerd worden.

De studenten die minder dan een gemiddelde van 8 op 20 halen, zijn slechter af. Voor hen blijven er twee opties over: heroriënteren of het eerste jaar spreiden over twee academiejaren. De reguliere lessen zullen dan worden aangevuld met bijles. De FEF is niet te spreken over de beperking van de vrije studiekeuze van geneeskunde. Bovendien moeten studenten binnen tien dagen na de bekendmaking van de resultaten al beslissen. “Wat wil je nu nog meer?”, klinkt het cynisch.

Herfinanciering

De FEF pleit voor andere maatregelen om de slaagkansen te vergroten. “Marcourt zou het hoger onderwijs kunnen herfinancieren, om zo meer professoren en assistenten ter beschikking van de studenten te stellen. In plaats daarvan kiest hij ervoor om de eerste studiejaren te gebruiken als speelbal.”

Dat de FEF bijzonder ontevreden is over het beleid van de PS-minister, laat zich makkelijk raden. De studentenkoepel houdt hem verantwoordelijk voor de overbevolking van auditoria en bibliotheken aan de Franstalige universiteiten. “Hij zorgt er niet voor dat studenten niet meer veertig minuten voor aanvang in de aula moeten zijn, als zij een zitplaats willen hebben om het college niet via videoles te moeten bijwonen in een andere aula. Hij verzekert studenten geen plaats om te studeren in bibliotheken of andere studieplekken. Neen, Jean-Claude werpt liever nog meer barrières op voor de toegang tot het hoger onderwijs.”

“Vandaag is geneeskunde aan de beurt, maar welke studierichtingen worden morgen geviseerd?”, vraagt de FEF zich nog af. Deelnemen aan de januarizittijd wordt door de nieuwe regeling zowat een verplichting, vreest de studentenkoepel. Examens spreiden is er dus niet meer bij voor eerstejaarsstudenten.

De enige oplossing is volgens de Franstalige studentenkoepel een herfinanciering van het hoger onderwijs, dat volgens de FEF al veertig jaar lang ondergefinancierd is.

0 Comment