700 Luikse studenten eisen herfinanciering onderwijs

Op 27 november kwamen enkele honderden studenten op straat in Luik om hun ongenoegen uit te drukken over de staat van het hoger onderwijs in Franstalig België. Naar aanloop van de Europese, federale en gewestelijke verkiezingen eisen de studenten een herfinanciering van het hoger onderwijs.

De betoging werd georganiseerd door de studentenraad van de Haute école de la ville de Liège en werd ondersteund door de Franstalige studentenkoepel, Fédération des Etudiants Francophones (FEF). Studentenraden van andere de Franstalige onderwijsinstellingen, alsook de Luikse onderwijstak van het ACV namen deel aan de manifestatie.

De studenten wijzen als voornaamste grond van hun ongenoegen het gebrek aan fondsen aan. Ze zien de oplossing in de afschaffing van het gesloten enveloppensysteem. Scholen krijgen in dat systeem een vast bedrag dat enkel stijgt met de index, dat ze vervolgens onderling verdelen. Volgens de studenten teistert de gesloten enveloppe het Franstalige onderwijslandschap. Ze eisen een herfinanciering van het hoger onderwijs, een thema dat de studentenraden en de FEF centraal willen zien staan in de verkiezingscampagnes van de politieke partijen.

De studentenraden menen dat de Franstalige studenten door het huidige financieringssysteem op dagelijkse basis geconfronteerd worden met verschillende praktische problemen, gaande van te kleine leslokalen tot een onderbemand kader. Dat het probleem van de onderfinanciering niet louter een Luiks fenomeen is, bewijst een gelijkaardige betoging die eind oktober georganiseerd werd door de Haute école Albert Jacquard in Namen, waar naar schatting 300 studenten aan deelnamen. Corinne Martin, voorzitter van de FEF, sluit niet uit dat er binnenkort nieuwe acties kunnen volgen.

0 Comment