Beurs Spaanse Erasmusstudenten pas volgend jaar geschrapt

UPDATE – Minister van Onderwijs Wert heeft vanmiddag voor de plenaire zitting van de regering en in het bijzijn van premier Mariano Rajoy gemeld dat alle studenten die dit academiejaar rekenden op een Erasmusbeurs de initieel voorziene hulp zullen krijgen. De schrapping van de beurzen zal pas gelden vanaf volgend academiejaar. Dat zei Wert in het bijzijn van journalisten in de Senaat volgens El Mundo.

***

Het Spaanse Ministerie van Onderwijs zet de financiële hulp van duizenden Erasmusstudenten middenin het academiejaar stop. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Concreet betekent dit dat 39.000 Spaanse Erasmusstudenten die zich momenteel in het buitenland bevinden of volgend semester een verblijf in het buitenland hadden gepland, bijna de helft van hun voorziene fondsen in rook zien opgaan.

Minister van Onderwijs Ignacio Wert zal door het gebrek aan middelen van de regering enkel studenten steunen die ook in het academiejaar 2012-2013 een algemene studiebeurs genoten. Die beurzen zijn gericht op studenten met een laag inkomen.

Het Erasmusprogramma, dat jaarlijks duizenden Europese studenten van het hoger onderwijs uitwisselt, is populairder dan ooit. De financiële steun die Europa en de respectievelijke Europese lidstaten bieden speelt daar een grote rol in. Het is voornamelijk de economische crisis die de populariteit van het programma doet groeien. Tijdens het academiejaar 2011-2012 nam een recordaantal van 252.827 studenten deel aan het uitwisselingsproject.

Het bedrag van de studiebeurs is verdeeld in verschillende delen. De Europese Commissie legt gemiddeld 133 euro per maand per student bij. Dit bedrag wordt aangevuld door de regering. Zo telde de bijdrage van de Spaanse regering vorig academiejaar tussen de 100 en 180 euro. Daarnaast bieden sommige gemeenschappen extra financiële steun; zo draagt Catalonië 200 en Andalusië 272 euro bij. Vele gemeenschappen hebben echter hun bijdragen drastisch verminderd of geëlimineerd, zoals dat het geval is voor Madrid.

Door de beslissing van Minister van Onderwijs Wert zullen Spaanse Erasmusstudenten ongeveer de helft van hun voorziene financiële steun zien verdwijnen. Wert beargumenteert dat Spanje het land is dat veruit de meeste Erasmusstudenten uitstuurt en ontvangt. Hij onderstreept dat deze situatie onmogelijk is voor een land als het zijne dat zich in een “zeer ongunstige situatie bevindt.”

Ondertussen zitten duizenden Spaanse studenten met de handen in het haar, hun nabije toekomst is onzeker. Petities werden gestart, filmpjes gemaakt en de sociale media barsten van de kritiek. Een intrekking van de maatregel zit er echter niet aan te komen. De Europese Commissie meldde vanmiddag dat het de maatregel betreurt, maar niet bekritiseert, zo schrijft Catalaans dagblad La Vanguardia. Wel wijst de EC de Spaanse regering op de nalatige communicatie met de studenten.

Spaans minister van Onderwijs Ignacio Wert
0 Comment