Vriendjespolitiek

© Vrije Universiteit Brussel
Over vriendschap bestaan talloze tegeltjeswijsheden. Het blijft dan ook iets waaraan een mens nu eenmaal behoefte heeft. Nieuwe studenten proberen vriendschap te sluiten met studiegenoten en zijn daarvoor bereid tot heel wat vunzige daden. Ook rector De Knop probeert erbij te horen, niets menselijks is hem vreemd, maar heeft hij niet stiekem foute vriendjes?

In september maakt de VUB de 22 nieuwe VUB-Fellows bekend. De Fellowships bestaan sinds 2012 en beogen de interactie tussen wetenschap, maatschappij en bedrijfsleven te verbeteren en good practices van elkaar te kunnen overnemen. De Fellows engageren zich tot een samenwerking met de VUB voor drie jaar. Laat de titel u trouwens niet misleiden, ook vrouwen kunnen het wel degelijk tot Fellow schoppen. De meest in het oog springende benoeming ging zelfs naar een vrouw die voor twee telt, staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block. Zoekt Paul De Knop een nieuw vriendinnetje?

De VUB looft de Open VLD-politica om haar humane en correcte politiek, waarmee zij zoveel mogelijk mensen uit de armoede probeert te helpen. Dat schreef Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd door rector De Knop. “Beleid voeren is keuzes maken en Maggie De Block houdt zich  staande op een moeilijk dossier”. Het vurig protest van Afghaanse vluchtelingen tegen haar beleid wijzigt dat standpunt niet.

De Fellowship van De Block gaat uit van de faculteit Geneeskunde. Als VUB-alumna en voormalig arts nam ze de titel maar wat graag in ontvangst. Maar waarom moet net zij als baken dienen voor de universitaire gemeenschap en het medisch personeel? Haar beleid blijft immers controversieel, aan de VUB misschien zelfs meer dan elders.

We herinneren ons ook op deze redactie nog goed wat de rol van Maggie De Block was toen 25 sans-papiers in een VUB-gebouw een hongerstaking startten die 102 dagen zou duren. Haar communicatieve afwezigheid verontwaardigde de studenten die de mensen zonder papieren met hart en ziel opvingen. Terwijl zij de mannen van vel over been bijstonden en probeerden te communiceren met een uitgehongerde man die zijn lippen opeen naaide uit wanhoop, sprak De Block over emotionele chantage. Toen een man bij het beëindigen van de hongerstaking uit het raam poogde te springen, werden studenten afgewimpeld door De Blocks woordvoerster. De publieke opinie stond aan haar zijde, zoals dat ook vandaag weer het geval is nu vierhonderd Afghanen met hun kinderen vragen om een menswaardig bestaan in ons land. Dat uitgerekend de VUB deze onwrikbare tante een Fellowship aanbiedt, is ongetwijfeld pijnlijk voor de studenten en sans-papiers die haar nog niet vergeten zijn. De Knop koos toen geen kant, hoewel hij door die houding De Block meer steunde dan zijn studenten. Nu steunt hij haar beleid wel expliciet. Excuses voor die vervelende hongerstaking van toen, het zal niet meer gebeuren.

Maggie De Block is overigens niet de enige Open VLD’er die gepaaid word door onze alma mater. De VUB streelt eveneens het ego van Brussels minister Guy Vanhengel. Op de academische opening kreeg hij een half uur spreektijd om zijn, eerder platte, visie op Brussel te komen verhalen. De minister kwam orakelen over de Brusselse begroting in evenwicht, een verdienste die de toehoorder natuurlijk op de mouw van zijn partij diende te spelden. Met zijn half uur was Guy Vanhengel het langst aan het woord van alle sprekers op de academische opening.

Het is voor de VUB ongetwijfeld niet vanzelfsprekend om in een verzuild Vlaanderen politieke aansluiting te vinden. Bij de katholieke zuil kan een vrijzinnige universiteit uiteraard niet komen aankloppen. Bij de NV-A heeft een Brusselse universiteit evenmin iets te zoeken. Wie bij de Sp.a zijn bruggen verbrandt of om andere redenen geen toenadering vindt of wil vinden, strandt hoogstwaarschijnlijk bij Open VLD. De Knop heeft door de jaren heen het jargon al vlekkeloos aangenomen en profileert zich als de ondernemer die ze bij de Vlaamse liberalen zo graag zien. Hij is internationaal, doet aan good governance en loopt over van de innovatie. Het samenwerkingscontract met Unizo dateert al van twee academische openingszittingen geleden.

Of Open VLD de beste partij is om tegen aan te schurken, dat blijft slechts gissen. Op een punt lijkt de rector zijn slag thuis te halen. Open Vld Brussel springt uit het niets in de bres voor de renovatie van het VUB-zwembad. De sportdienst zoekt twee miljoen euro aan subsidiegeld om het zwembad grondig te renoveren. Het financiële plaatje raakte afgelopen jaar maar niet rond en nu is daar Ann Brusseel, Brussels parlementslid voor Open VLD en lid van de raad van bestuur van de VUB. Terwijl zij Pascal Smet ondervraagt over de toestand van het zwembad schrijft collega Carla Dejonghe erover in een open brief aan minister Muyters. Een voor allen, allen voor het zwembad.

Een ding is zeker: ook academia kijkt reikhalzend uit naar de verkiezingen van 2014. Is de kleine winst inzake het zwembaddossier een mogelijk deksel op de neus waard? De VUB neemt voorlopig de gok en wedt op één paard. Het spreekwoord noemt alvast dat onverstandig. Als de feiten maar niet volgen.

0 Comment