Het Nieuws van Morgen

© Vandaag.be

Het nieuws van morgen, nu eindelijk vandaag. Chaos op de campus, in Brussel en omstreken. De Moeialwebsite in kleur valt niet bij iedereen in de smaak. Ongenoegen en zelfs juridische strubbelingen troebleren de redactie. De wereld van Maggie De Block ziet er rooskleuriger uit. Zij krijgt pluimen op haar hoed. Tragedie dan weer bij de proffen, hun nieuwe inschrijvingssysteem brengt hen op de raarste plaatsen. De Vlaamse studentenkoepel klapt uit de school en blijkt verdomd eerlijk. En wat is dat toch met al die Chinezen die rond de campus zwerven? Is de VUB dan echt een Maoistisch bolwerk?

Dienstmededeling

De redactie van De Moeial uit bij deze haar uitdrukkelijke excuses voor de eventuele paniek die ontstaan is bij de regelmatige bezoekers van onze website. Sinds de overschakeling naar kleurenfoto’s regende het schadeclaims wegens epilepsieaanvallen, clusterhoofdpijnen en ontplofte computerschermen. Onze juridische cel is druk in de weer een antwoord te formuleren op al deze klachten. In de tussentijd raden we al onze regelmatige bezoekers aan om de aankoop van een kleurenscherm te overwegen.

Maggie De Block laat groot hart zien

Staatssecretaris Maggie De Block werd onlangs geëerd door de VUB wegens haar onvermoeibare inzet om mensen uit de armoede te halen. Daarom kreeg ze de titel VUB-fellow en om dat nog eens mooi in de verf te zetten, liet ze zich afgelopen week weer van haar meest barmhartige kant zien. Na aanhoudende protesten door Afghaanse asielzoekers om een verblijfsvergunning te krijgen, was de maat vol voor De Block. De emotionele chantage van deze mensen moest dringend ophouden. De publieke opinie dreigde vertederd te geraken door de beelden van hulpeloze kinderen die nergens thuis zijn en dat moest ten allen prijze vermeden worden. Daarom ging de nieuwbakken VUB-fellow over tot actie. Het huis waar de asielzoekers verbleven, een bouwvallig voormalig asielcentrum dat door Samusocial gehuurd werd van de overheid, werd door een proportionele politiemacht ontruimd. Een honderdtal politieagenten in harnas en helm, uitgerust met humanitaire matrakken en traantjes-van-plezier-gas, joegen de asielzoekers de straat op. Iedereen die ter plekke bleef of zich groepeerde werd gearresteerd en overgebracht naar een gesloten asielcentrum. De overgebleven asielzoekers verspreidden zich over de straten van Brussel. De Block kijkt tevreden terug op de actie: “Het doel van mijn beleid is mensen uit de armoede halen, en in dat huis was er veel armoede, dus ze moesten er uit. Ik heb gehandeld als een Romeinse keizerin.”

Brusselnieuws.be neemt Brussels studentenblad per ongeluk te serieus

Op de redactie van de nieuwswebsite Brusselnieuws.be was het woensdagavond omstreeks acht uur even schrikken, toen er plots een heuse meute werkloze freelancejournalisten voor de deur stond. Hoofdredacteur Felix Koevoet legt uit: “Die dag hadden wij werkelijk elk mogelijk pseudo-nieuwswaardig feitje uit het Brussels Gewest uitgepuurd. Zelfs over het verdwijnen van de tekkel Blackie uit Neder-over-Heembeek waren we uitgeschreven, want de zoekactie had de dag ervoor het mysterie al opgehelderd.” Een overijverige redacteur van de Brusselse digitale courant maakte echter een foutje, weet Koevoet. “Toen een niet nader te noemen Brussels studentenblad tweette dat er dezelfde avond nog een redactievergadering gepland was, nam hij dat stommelings over. Dat artikel stond twee uur op onze voorpagina, totdat een bediende van de kuisploeg ons er op attent maakte.” De enthousiaste persjongelui aan de voordeur werden vriendelijk doorgestuurd.

Inschrijvingen voor professoren en personeel monden uit in chaos
Het nieuwe inschrijvingsprogramma Mero, voor academisch en normaal personeel van de VUB, staat nog niet helemaal op punt. Wij troffen een radeloze professor aan in de Van Geen-aula, die beteuterd naar zijn lege lesnotities staarde, repetitief het zinnetje “Er was weer niemand hier” debiterend. Het duurde even voor hij zich kon herpakken. “De self service-inschrijvingen hebben ervoor gezorgd dat de professor die eerst kwam, eerst maalde. Al de vakken die mijn voorkeur hadden, zijn al ingenomen door zogenoemde collega’s. Ik zit nu opgescheept met Inleiding tot de vrouwenstudies. Ga er maar aan staan.” Ook ander personeel weet nog niet echt waar het aan toe is. Naar verluidt zou de dame van de VUB-jobdienst nu broodjes aan de man brengen in het Studentenrestaurant. De omzet van de broodjesbar zou sindsdien angstwekkend gedaald zijn.

Studentenkoepel bevestigt: “Wij zijn inderdaad lompe kloothommels”

De Vlaamse Vereniging van Studenten, de studentenkoepel die de belangen van 200.000 Vlaamse en Brusselse studenten vertegenwoordigt, slaat de hand in eigen boezem. Na een enquête die aantoonde dat twintig procent van de studenten onterecht een diploma kreeg wegens ontoereikende intellectuele capaciteiten – overigens afgenomen door de volstrekt onafhankelijke denktank Itinera – reageerde de voorzitter gelaten: “Eigenlijk wisten wij dit al langer. Op ons congres van 2005 hadden wij daar al standpunt over gevormd, maar we waren terughoudend om ermee naar buiten te komen. Nu hoeven wij ons daar niet meer over te schamen.” Volgens de voorzitter betekent dit een frisse wind in de boodschap die de koepel naar buiten brengt. “Wij pleiten er bij minister Smet nu dan ook voor dat klasjes op de speelplaats wachten in nette rijen, dat professoren hen vrijwaren van onaangekondigde toetsen en dat ze in godsnaam moeten wachten tot de bel gaat voordat ze het op een zuipen zetten.”

Honderden Chinezen teleurgesteld over nieuw megawinkelcomplex

“De naam is misschien een beetje ongelukkig gekozen”, zo probeerde de conciërge van U-residence aan de Grote Reisleider van achttien bussen vol Chinezen uit te leggen. “Er moet iets misgelopen zijn bij de toeristische dienst van Buitenlandse Zaken”, wist hij onze redactie te vertellen. “Eerst schilderden ze Afghanistan af als super-de-luxe vakantiebestemming, maar nu hebben die ambtenaren toch wel de hoofdvogel afgeschoten.” Een bron binnen het rectoraat wist ons te vertellen dat een Sp.a-gezinde beambte op Buitenlandse Zaken er niet mee kon lachen dat Brussels minister Guy Vanhengel een halfuur spreektijd kreeg op de academische openingszitting. De socialist begreep nog wel dat de VUB de blauwe kaart trekt, maar het halfuurtje Vanhengel was  toch van het goede teveel. Als zoete wraakactie voor het halfuur gewauwel stelde hij een persbericht op dat het had over de opening van Uplace, het spiksplinsternieuwe grootse winkelcentrum … op de campus van de VUB in Etterbeek. De Chinezen werden vervolgens doorgestuurd naar de VUBtiek, waar zij naar verluidt alle boeken in één klap opkochten.

Volgende keer:

– Paul De Knop nieuwe lijstduwer van partij Islam
– Herman Matthijs en Frank Thevissen genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede
– Maggie De Block op prospectie in Lampedusa: “Wel jammer van het strand”

0 Comment