Stikstof: Brusselhop die u wel kan smaken

Voor de tweede keer vandaag hangt er een vlag aan de Brik Jeugdhuizenstage. De jongemannen van From Harlow To Spitz pronkten nog met de Belgische driekleur, maar hiphopcollectief Stikstof is op de nichemarkt gaan rondneuzen: een gele Brusselse iris. Niet toevallig: “1000 Brussel, putain fieu quoi!

Stikstof, dat is DJ Vega en vier mc’s die teruggrijpen naar de old skool hiphop en ja, verduiveld Brussels zijn. Er wachtte hen een grote ontvangst zo rond de klok van tien; jammer dat het geluid aan de Brikstage wat te wensen overliet. Stiekem waren wij wel benieuwd naar hoe die ketjes het op het hoofdpodium zouden gedaan hebben. We hadden de rhymes alvast beter kunnen neerpennen.

Kennen zij hun pappenheimers? Neemt u Joey Badass, het Franse 1995, de baslijnen van DJ Krush, het ijzige Atmosphere en een tikje Company Flow, en u weet wat zij zoal in hun stereo steken wanneer zij, stereo geschouderd, door de Brusselse steegjes struinen. Samen gevat, de enige track die de heren voorlopig hebben verspreid, giet op de old skool nog een fijn scheutje triphop.

Werken aan een track/gaat niet van vandaag op morgen, zo debiteren zij zelf. Daar is iets van aan; het vijftal kijkt uit naar de release van hun eerste plaat en mist nog wat podiumervaring, maar het aan de dag gelegde enthousiasme kan die onwennigheid compenseren.

Het is waar, Nederhop zit in de lift in ons gemeenschapje. Hoewel wij daar nog steeds fundamentele vragen bij hebben – kan u zich, als niet-native speaker, naar Duitstalige hiphop luisteren zonder een monkellachje om de lippen? – gokken wij dat we van Stikstof nog niet het laatste gehoord hebben. Én hiphop, én Nederlandstalig én Brussels, dat zou weleens een gat op de markt kunnen zijn. Neem daar nog bij de maatschappelijke thema’s waarover zij oreren – multicultureel Brussel (wij hoorden een sample van Bxl En Force), identiteit, de excessen van het digitale tijdperk – en wij concluderen: dit zou weleens kunnen aanslaan.

0 Comment