IJkingstoets wiskunde lokt zo’n 850 deelnemers aan vier Nederlandstalige universiteiten

Aan de campussen van de VUB, UGent, Universiteit Antwerpen en KULeuven hebben vandaag ongeveer 850 jongeren deelgenomen aan een vrijblijvende en niet-bindende ijkingstoets wiskunde. Maar liefst 430 van hen deden dat in Leuven. De VUB mocht veertig deelnemers verwelkomen.

De vier universiteiten organiseerden de wiskundetest, die volledig bestond uit meerkeuzevragen, voor verscheidene opleidingen. Aan de VUB was dat enkel voor de richtingen Burgerlijk Ingenieur en Burgerlijk Ingenieur-Architect. Andere instellingen deden dat, al naar gelang het geval, ook voor de opleidingen Handelsingenieur, Bio-Ingenieur en Industrieel Ingenieur.

Dat de KUL zoveel deelnemers lokte – in relatieve cijfers veel meer dan aan de andere drie instellingen – is niet zo verwonderlijk, zegt Stefaan Caenepeel, VUB-professor aan de faculteit Ingenieurswetenschappen: “De proef is een initiatief van de KULeuven. Zij organiseren de toets al voor de tweede keer. Pas in het tweede semester wisten we dat we met de VUB aan de proef zouden meedoen. Dat kan de discrepantie in de deelnemersaantallen verklaren. In Leuven hebben ze veel meer tijd gehad om de potentiële studenten aan te spreken en warm te maken.”

Een eigen invulling

Een andere factor die misschien meespeelt, is misschien de vrijstelling ter waarde van één studiepunt. Die vrijstelling belooft de Leuvense universiteit aan iedere student die slaagt voor de proef voor de opleidingen Burgerlijk Ingenieur en Burgerlijk Ingenieur-Architect, ongeacht aan welke instelling ze de proef ook hebben afgelegd. Het is trouwens ook de KULeuven die de proeven van alle instellingen verbetert.

De VUB kent geen vrijstelling toe, maar probeert wel een eigen invulling te geven aan het initiatief. Caenepeel: “Ik ben vanochtend begonnen met de deelnemers te feliciteren dat ze gekomen zijn. We zien de ijkingstoets als een middel om de overgang van het middelbaar naar het hoger onderwijs te vergemakkelijken. Het is niet onze bedoeling om studenten af te schrikken.”

Daarom heeft de VUB meteen een feedbackmoment voorzien. Caenepeel: “Van 13u tot 14u kregen de deelnemers een maaltijd aangeboden in het VUB-restaurant, en daarna hebben we twee feedbacksessies voorzien, een voor de burgerlijke ingenieurs en een andere voor de architecten. We hebben de dertig meerkeuzervragen met de deelnemers overlopen, die ook een kopie van hun eigen test hadden gekregen. Zo kregen ze meteen inzicht in hun eigen prestatie.”

De resultaten van de ijkingstoets volgen volgende week. De deelnemers mogen een feedback-e-mail verwachten waarin voorts ook de verschillende remediëringsmogelijkheden zullen staan.

En wat vond de student zelf?

Meteen na de ijkingsproef sprokkelden wij voor u de volgende reacties.

Thomas Villé, Kontich: “Ik vond de test vrij simpel. Drie uur was voor mij echt voldoende tijd, al waren er anderen die het wat moeilijker hadden. Ik heb de ijkingstoets aan de VUB afgelegd omdat er meteen nadien een nabespreking was; dat verkies ik boven de vrijstelling die ik aan de KUL zou kunnen verdienen.”
Kanny Gusenga, Geraardsbergen: “Sommige vragen waren makkelijk, andere nogal abstract. Het heeft me geholpen, want nu weet ik wat ik precies moet bijspijkeren. Een slecht resultaat kan voor sommigen misschien demotiverend werken, maar ik hoop er wel door te zijn. Het resultaat zal alleszins mijn keuze niet beïnvloeden.”
Noémie Cosemans, Stevoort: “Het was moeilijk, al heb ik toch enkele vragen kunnen oplossen. Maar ik ben zeker van mijn stuk: ik wil beginnen met de opleiding voor Bio-Ingenieur. Mijn leraar wiskunde uit het middelbaar had me al op het hart gedrukt om niet te zeer over het resultaat in te zitten, maar het vooral te zien als een middel om te weten te komen waar ik nog aan moet werken.”
Boud Verbrugge, Jette: “Hoe de test ging? Ça va, ik had me gericht voorbereid. Mijn keuze voor Burgerlijk Ingenieur zal ik er niet door veranderen. Mocht ik toch een minder goed resultaat behaald hebben, dan zal ik me eventueel inschrijven voor de brugcursussen in de zomer.”
Lander Demesmaeker, Liedekerke: “Het verging me vrij goed, ik denk toch dat ik drievierde van de vragen juist beantwoord heb. Alleen als ik een zware onvoldoende gehaald mocht hebben, dan zou ik misschien mijn studiekeuze wijzigen.”

0 Comment