Prestigieuze diplomatiewedstrijd komt naar Brussel

Brussel wordt de gaststad voor de 23ste editie van de diplomatiewedstrijd Harvard’s World Model United Nations, kortweg Worldmun. Dat heeft Worldmun op zijn facebookpagina bekendgemaakt. MUN Society Belgium, een Belgische diplomatie-organisatie, wordt organisator. De wedstrijd gaat door in maart 2014.

Worldmun is één van de grootste diplomatiewedstrijden ter wereld. Jaarlijks komen er ongeveer 2000 studenten uit meer dan zestig landen samen op deze conferentie. Vorige locaties waren onder andere Edinburg, Taipei, Singapore en Vancouver. De editie van vorig jaar ging door in Melbourne. Brussel zou voor de editie van 2014 de voorkeur gekregen hebben op, onder andere, Seoul.

In een Model United Nations kruipen jongeren in de huid van een diplomaat. Elke student krijgt een land of ngo toegewezen die ze moeten vertegenwoordigen. Dat doen ze door één van de verschillende vergaderingen en organisaties van de VN of een andere internationale organisatie, zoals de EU, te simuleren. Harvard Worldmun is, samen met Harvard National MUN (HNMUN) in Boston en National MUN (NMUN) in New York, de enige MUN-conferentie ter wereld die jaarlijks meer dan 2000 deelnemers weet aan te trekken. De wedstrijd wordt door de media dan ook weleens omschreven als het Wereldkampioenschap diplomatie.

Organisator MUN Society Belgium is een interuniversitair Model United Nations-team. Op Worldmun behaalden ze de afgelopen vijf jaar viermaal keer de best large delegation award. Jaarlijks neemt ook VUBMUN, het Model United Nations-team van de VUB, deel aan deze conferentie. Verscheidene leden van VUBMUN zijn door de jaren heen eveneens in de prijzen gevallen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Worldmun naar Brussel komt. In 1998 organiseerden de Vrije Universiteit Brussel en het Vesalius College deze diplomatiewedstrijd. Op welke Brusselse locaties de verschillende vergaderingen in 2014 zullen doorgaan, is vooralsnog nog niet duidelijk.

0 Comment