Standbeeld ‘De Denker’ op VUB-campus gevandaliseerd

De windwijzer op het hoofd van de Denker in alle staten, het rode, vijf meter hoge standbeeld op de VUB-campus in Etterbeek, bleek vrijdagochtend verdwenen te zijn. Op de plaats van de windwijzer was slechts nog een witte rand te zien. Het beeld is ondertussen verwijderd voor herstelling. Hoe de windwijzer gedemonteerd werd of wie het beeld toetakelde blijft vooralsnog een raadsel. De bewaking van de VUB bleek nog niet op de hoogte van de feiten.

De Denker in alle staten werd zes jaar geleden geplaatst op initiatief van de Oudstudentenbond ter gelegenheid van 150 jaar Vlaamse studenten in Brussel en het vijftigjarig jubileum van de Oudstudentenbond van de VUB. De postmoderne kunstenaar Willy Van den Dorpe liet zich voor het beeld inspireren door De Denker van Rodin. De windwijzer op het hoofd van het rode mannetje veruitwendigt de kritiek van de kunstenaar op de mogelijke manipulaties van het rationele denken.

Studenten van de Erasmushogeschool zullen een scan van het beschadigde beeld maken, waarop er een nieuwe windwijzer op het beeld bevestigd zal kunnen worden.

0 Comment