Eredoctoraat ingetrokken na fraude

© Vrije Universiteit Brussel

De VUB heeft vandaag beslist om een eredoctoraat wegens fraude terug in te trekken. Het is al het derde geval van wetenschapsfraude aan de Brusselse universiteit in drie maanden tijd.

Sandro Gonzàlez-Maseda

Uit juridische overwegingen wenst de VUB de identiteit van de betrokkene niet bekend te maken, maar verschillende bronnen dichtbij het rectoraat melden dat het om de onlangs gelauwerde toptennister Kim C. gaat.

C. zou bij haar alom gelauwerde forehand geen bronvermelding gebruikt hebben. Zo werd de valse indruk gewekt dat de forehand van C. het resultaat van eigen onderzoek is. Uit een analyse van de VUB blijkt echter dat C.’s methode om tegen het balletje te slaan bijna volledig gebaseerd is op die van Steffi Graf.

De bal ging aan het rollen toen een LK-student overeenkomsten in het spel van de verschillende tennissters opmerkte terwijl hij druk doende was om, in het teken van zijn masterproef, de meest memorabele matchen uit de geschiedenis van Rolland Garros op te lijsten. Hij trok samen met specialisten van de faculteit LK op onderzoek uit en samen merkten ze dat C.’s hele kunnen een kopie van Graf bleek te zijn.

De Commissie voor Wetenschappelijke Ethiek heeft C. vervolgens verhoord en geconfronteerd met de aantijgingen. Een vrouwelijk lid van de commissie, die verder anoniem wenst te blijven, reageert resoluut: “Natuurlijk had ze geen poot om op te staan, die bewijzen kun je niet onder de mat vegen.” Ze voegt daar nog aan toe: “Ik zetelde trouwens ook in de VUB-Vrouwenraad, een informele vergadering die zich ook mocht uitspreken over de shortlist van de eredoctoraten. Toen al was ik formeel: de VUB had voor Justine Henin moeten kiezen, haar authenticiteit staat tenminste als een paal boven water!”

Het eredoctoraat van C. bleek inderdaad onhoudbaar en werd dan ook stante pede ingetrokken. De universiteit laat bij monde van een ontgoochelde rector De Knop weten dat het een nultolerantie tegenover fraude hanteert.

De Knop: “Dit geval laat zien dat wetenschappelijke fraude wel degelijk wordt opgespoord. Natuurlijk is er altijd verbetering mogelijk en we zullen ons daarvoor tot het uiterste inspannen. Maar we mogen niet vergeten dat bijna alle onderzoekers hun werk wel integer uitvoeren en wij daar het volste vertrouwen in hebben. Wetenschap is en blijft een schitterende sport.”

0 Comment