Groene ULB-ruimte achter VUB-campus dreigt te verdwijnen

De ULB-campus Pleinlaan ziet mogelijk een groot stuk groene ruimte verdwijnen. De Université Libre de Bruxelles, de Franstalige zusteruniversiteit van de Vrije Universiteit Brussel, verkocht een deel van de campus aan Immobel, dat er nu appartementen en een kantoorruimte wil optrekken. VUB- en ULB-studenten maken zich zorgen over de geplande bouw en tekenen protest aan.

Tot 31 mei loopt er nog een openbaar onderzoek naar de plannen voor de bouw van vier gebouwen. Als het aan de vastgoedontwikkelaar ligt komen er op de campus woningen en een kantoorruimte. Een groot stuk groen moet daarvoor verdwijnen.

De drie gebouwen zouden goed moeten zijn voor 140 appartementen, een crèche, winkels en een ondergrondse parkeerplaats. Ze zouden vlak achter gebouw T op de VUB-campus terechtkomen. De huisvestingsmogelijkheid is niet bedoeld voor studenten, noch is er sprake van sociale woningbouw en dat schiet studenten in het verkeerde keelgat. Aan de andere zijde van de campus zouden heel wat bomen moeten verdwijnen om er een kantoortoren van 35 verdiepingen neer te poten.

Studenten vrezen verder nog voor problemen met de toekomstige bewoners. De geplande gebouwen, waarvoor ook de ecologische moestuin van studenten zal moeten wijken, zullen namelijk erg dicht bij Jefke, de fuifzaal van de studentenkringen, liggen. Bovendien maken de studenten intensief gebruik van de groene ruimte op de campus. In de plannen kapselen de nieuwe gebouwen het park echter helemaal in.

Een actiecomité van studenten tekent alvast bezwaar aan tegen de bouwplannen. Zij beschouwen de campusgronden als publiek terrein en willen dan ook dat de ruimte aangenaam en toegankelijk blijft voor iedereen. Zij roepen iedereen op om bezwaar aan te tekenen bij de gemeente Elsene door een brief of e-mail te verzenden. Dat kan nog tot 31 mei. Daarna willen ze hun stem andermaal laten horen op 19 juni, wanneer de Overlegcommissie samenkomt.

Wordt vervolgd.

0 Comment