De fietstest: Op rolletjes naar Jette?

Ontdooit, bevrorenen der aarde! Koning Winter is heengegaan. Hoog tijd dus om de muffe knusheid van het kot te verlaten en de wijde wereld in te trekken. De beste manier om dat te doen is door de fiets te nemen. Vier moedige reporters trokken met een stalen ros onder het zadel de straat op om een van de routes uit de Br(ik Bike Manual aan den lijve te ondervinden. We testten de route tussen de Beurs en het UZ Jette. Vertrekpunt: Brussel Noord.

Amper de Antwerpsesteenweg verlaten, waren we de weg al kwijt. Al goed dat we uit voorzorg nog een fietskaart hadden meegenomen, want uit het kaartje in de Br(ik-guide viel niet veel afte leiden. In totaal moest de kaart viermaal worden bovengehaald eer we, pakweg halverwege, eindelijk wisten waarheen. De Onze-Lieve-Vrouw-Van-Lakenkerk zorgde voor de nodige verwarring op het plan, maar was nog maar de minste van onze zorgen.

Eenmaal aangekomen in Jette stonden er twee parkjes op het menu: het Jeugdpark en het daarop aansluitende Boudewijnpark (niet het dolfinarium). De steenweg die de twee parkjes doorkruist eiste ei zo na het leven van een onzer reporters. Een zanderig slingerpadje lanceerde ons naar beneden, zonder pardon de steenweg op. Gelukkig zou ons slachtoffer in de statistieken enkel te boek staan als lichtgewond. Middelmaat troef.

Na de parkjes te hebben verlaten was het op de terugweg een en al steenweg wat de klok sloeg. Grote banen met meerdere rijvakken in beide richtingen, en dat vaak zonder fietspad.Of erger nog: gewoonweg kilometers Kleine Ring, waar een fietsaanduiding ons regelrecht de tramsporen op deed dokkeren. Aangenaam is anders, zeker als je je bedenkt dat de fiets van één van onze reporters te fiets bleek te kampen met sputterende versnellingen (de reparatiebon in de fietsgids van achttien euro zal nog van pas komen). Niet veel later op café waren we vooral blij dat ons avontuur niet meer schade had veroorzaakt.

0 Comment