Zeg niet Sporthotel, zeg U-Residence: Werken volgens plan, opening in september

De oplevering van het VUB-hotel nadert met rasse schreden. Over een halfjaar zullen de eerste gasten kunnen inchecken in U-Residence, de officiële naam van het gastenverblijf. De 92 kamers zijn bestemd voor korte en lange verblijven. In 63 tweepersoonskamers zullen internationale studenten hun intrek kunnen nemen. Ook het Brussels Labo voor Inspanning en Topsport (BLITS), de VUB-Kinetiek en de Dienst Topsport en Studies krijgen een plaatsje. Kostprijs: circa 13,5 miljoen euro. Er wordt gemikt op 5900 overnachtingen per jaar.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, die uit de kluiten gewassen nieuwbouw die aan de Generaal Jacqueslaan uit de aarde rijst. Ironisch genoeg zal de bouw van U-Residence nog het best gesmeerde radertje in het geheel zijn: die zal in exact een jaar afgerond zijn, terwijl het project toch al dateert van 2005. Toen nam de VUB de principiële beslissing om een hotel neer te poten. De plannen dienden bijgesteld 2011, toen de gemeente Elsene een exploitatievergunning weigerde te verlenen voor een commerciële activiteit op de campus. Een gebouw met studentenkamers behoorde wel tot de mogelijkheden. Om het kotencomplex-hotel te realiseren, is de VUB in zee gegaan met Co-Life, een samenwerking van de projectontwikkelaars LIFE(Living In Funky Environments, nvdr.) en Conaco Real Estate. Zij zullen het hotel en de studentenflats ook uitbaten.

De inrichting van de kamers wordt verzorgd door luxekotenbouwer Studentlife, een dochtervennootschap van LIFE. LIFE is bekend met de kotenmarkt en is actief in Antwerpen en Brussel. Zo heeft het in de voormalige gebouwen van de Antwerpse Waterwerken aan de Mertens- en Torfsstraat zo’n honderd luxueuze studentenkamers ondergebracht. Kostprijs voor die koten gaan van 420 tot 475 euro, exclusief de extra maandelijkse kosten van 50 euro. Voor dat, zelfs naar Brusselse normen aanzienlijke bedrag krijgt de student een kot van 20 tot 25 vierkante meter met eigen sanitair, maar ook met gemeenschappelijke keuken en eetruimte. In Brussel heeft LIFE, naast U-Residence, nog een studentenhuisvestingsproject lopen aan de Ladderstraat, vlakbij de KVS. Twee panden worden er gesloopt om plaats te maken voor 49 koten.

Het totale kostenplaatje van 13,5 miljoen wordt voor bijna 90% door de privésector gedragen. De VUB komt voor 1,8 miljoen tussen, al wordt die som volledig gedekt door subsidies. De Vlaamse regering is de grootste verstrekker: het ministerie van Sport voorziet 909 000 euro, het Brusselfonds 344 000 euro. Verder komen ook associatiepartner Erasmushogeschool (100 000 euro) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC, 450.000 euro) tussen. In ruil krijgt de VGC wel honderd dagen per jaar reserveringsprioriteit in de vakanties om sporters te huisvesten. VUB-rector De Knop: “We zullen dus niet met eigen kapitaal tussenkomen in dit project. Bovendien ligt het saldo en het leegstandsrisico bij de privé-investeerders.”

Wat de VUB wel zelf moet ophoesten, is de huur voor de ondergrondse parking, het congrescentrum (vier vergaderzalen) en de vleugel waarin het BLITS zich zal vestigen. De VUB-Kinetiek doet hetzelfde voor de andere vleugel. Alles samen komt dat neer op 133 000 euro per jaar. De VUB hoopt dat bedrag onder meer te compenseren door de besparing op de huur van andere gastenverblijven en de opbrengst door de uitbreiding van de Kinetiek.

De bovenverdieping (29 van de 92 kamers) zal volledig gereserveerd zijn voor korte verblijven van docenten, erkende topsporters en buitenlandse studenten. In geval van leegstand zullen ook gasten zonder VUB-band een vertrek kunnen huren. Die kamers zullen 75 euro per nacht kosten. Om die kost te drukken, kunnen de VUB en de Erasmushogeschool respectievelijk 4500 en 400 vouchers uitdelen die een korting van 15 euro genereren. Het International Relations and Mobility Office (IRMO) zal langs VUB-zijde instaan voor het verdelen van de vouchers.

Op het gelijkvloers, de eerste en tweede verdieping zal er dan weer ruimte zijn voor 63 tweepersoonskamers van 25 vierkante meter voor verblijven van lange duur. Doelpubliek is hier de internationale studentengemeenschap en jonge onderzoekers. De prijs voor de tweepersoonskamers bedraagt 450 euro per maand.

Indeling van de niveaus

-1: 42 parkeerplaatsen
0: lobby, receptie, refter, afwerkkeuken en congrescentrum
1: 17 studentenflats, Kinetiek, Topsport en Studie, keuken en vergaderzaal
2: 17 studentenflats en Blits
3: 29 studentenflats*4: 29 short stay kamers

Architect: Bogdan & Van Broeck

0 Comment