Plaag van laptopdiefstallen in en rond VUB-bibliotheek

In de bibliotheek op campus-Etterbeek zijn er sinds vorige week vrijdag vier laptops gestolen. Personeelsleden van de bib roepen dan ook op tot waakzaamheid. De VUB-bewaking kon nog geen dader(s) identificeren. Wel is er een verdachte.

Afgelopen vrijdag werd de eerste diefstal opgetekend. Maandag volgden er nog twee, en ook vandaag werd een studente slachtoffer van een laptopdiefstal, al vond die laatste wel plaats in een van de gangen in de buurt van de bib.

De dader maakt optimaal gebruik van de onoplettendheid van de student. Zo was er een studente die de bib slechts enkele minuten verliet, maar in de tussentijd had de dief al toegeslagen. Men vermoedt dan ook dat de dader zich onopvallend onder de studenten mengt, om zo het juiste moment af te wachten.

Om de dief bij de lurven te vatten, zal de bewaking een extra oogje in het zeil houden in de omgeving van de bibliotheek. Slachtoffers dienen best een aangifte in bij de politie, al was het maar met het oog op een eventuele vergoeding via de (brand)verzekering.

Patrick Steen, VUB-facility manager, heeft slechts weet van twee aangiftes, maar wil de studenten wel waarschuwen: “Studenten worden geacht om op hun eigen spullen te letten. Sociale controle is daarom heel belangrijk. Zeker in de bib: als er een hand in iemands laptoptas verdwijnt, terwijl de eigenaar van die tas net even naar buiten is, dan kan het al volstaan om die persoon na te roepen. Zo wordt ieders aandacht meteen op hem gevestigd.”

0 Comment