Het Nieuws van Gisteren

Door Sandro Gonzàlez-Maseda

Na Het Nieuws van Morgen biedt De Moeial u nu het Nieuws van Gisteren. De hoofdpunten van het nieuws van de voorbije weken, uiteengezet zoals ze zijn. Het ware verhaal achter de zaak Pistorius, een ervaringsdeskundige analyseert de dood van Jonathan Jacob, paarden strijden tegen racisme en de laatste beleidsdaad van de Paus Emeritus.

Oscar Pistorius ontsnapt!

De Zuid-Afrikaanse sprinter die verdacht wordt van moord op zijn gezellin is spoorloos. Diens vrijlating op borgtocht werd tegengehouden, totdat zijn advocaat refereerde naar het Belgisch systeem met de enkelband. Met behulp van zo’n enkelband met ingebouwde gps-zender kunnen de autoriteiten steeds de locatie van een verdachte of veroordeelde bijhouden en zodoende de gevangenissen niet nodeloos overbelasten. Het Zuid-Afrikaanse gerecht hield echter geen rekening met de anatomie van Pistorius, die sinds hij deelnam aan de Olympische Spelen niet meer als andersvalide beschouwd kan worden. Hierdoor kon hij een protheseamputatie ondergaan en het kleinood kwijtspelen, waarna hij de benen nam. Het blijft een vraagteken wat zijn plannen zijn, nu hij op vrije voeten is.

Semira Adamu laat weer van zich horen

De Nigeriaanse asielzoekster die in 1998 volgens het boekje gekalmeerd werd door de politie betreurt de huidige zaak rond Jonathan Jacob. “In vijftien jaar tijd zijn politiemoorden blijkbaar een pak brutaler geworden. Mij hebben ze simpelweg gekalmeerd met een kussen en ik mocht mijn kleren aanhouden. Maar wat er vandaag gebeurt, gaat toch een brug te ver”, aldus Adamu vanuit het hiernamaals. Voor Jacob werd er gebruikgemaakt van een nieuwe methode: hij werd geschopt met zogenaamde ‘bottinekes’ totdat hij terug bij zinnen zou komen. Helaas gebeurde dat laatste nooit. De Antwerpse politie, hierin gesteund door een deel van het Antwerpse parket, benadrukt dat er geen zinnen meer in Jacob zaten. “Hij was een drugsverslaafde psychotische patser. Daar kunnen we toch geen rekening mee houden”, zo meldt ons een Antwerpse procureur die tracht de zaak in der minne te regelen.

30 000 paarden op straat in Brussel tegen racisme

Er wordt grote hinder verwacht in en rond Brussel, waar naar schatting zo’n 30 000 paarden zullen komen protesteren tegen de groeiende discriminatie van hun ras. De bal ging aan het rollen toen de Britten hun walging voor paardenvlees lieten merken, al snel volgde de rest van Europa. De paarden zijn hun derderangspositie op de vleesmarkt grondig beu. Ze vrezen voor de gevolgen van een steeds groter overschot aan ongebruikte paardenkracht. Rudi ’t Paard, vertegenwoordiger bij een van de drie grote paardenbonden, stapte eerder uit het overleg tussen paarden en slachthuizen. “Die slagers eisen dat we voor 10% minder gras toch nog 130 uur per jaar extra beschikbaar blijven, zonder de garantie dat we ooit op een bord zullen verschijnen, de maat is vol!” Ook over de gelijkschakeling tussen de statuten van paarden en runderen raakt men het maar niet eens. Vleesgigant Laksmi Odell betreurt de actie en zegt dat de paarden moeten kijken naar de realiteit. “Er is geen toekomst meer voor vlees in Europa sinds initiatieven zoals Dagen Zonder Vlees”, aldus de goede man.

N-VA en ACW komen gezamenlijk tot voorlopige oplossing

Het was de afgelopen weken hard tegen enerzijds onzacht en anderzijds hard tussen de Vlaams nationalisten en de Christelijke arbeidersbeweging. Die laatsten werden in een heus mediaoffensief beschuldigd van belastingontduiking op de winstbewijzen van Dexia. Via een dubieuze constructie zouden ze, in tegenstelling tot arme kleine aandeelhoudertjes, hun broek niet scheuren aan het faillissement van wat ooit ’s werelds grootste overheidsfinancierder was. Met de grootste partij van Vlaanderen lijnrecht tegenover de grootste arbeidersbeweging van het land stonden we even op de rand van een burgeroorlog. Het vergde een laatste krachttoer van Paus Emeritus Benedictus XVI (de heilige man heeft historische banden met beide partijen) om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen. De Heilige Vader merkte pienter op dat in Antwerpen aidsremmers niet terugbetaald worden, een krachtig beleid met duidelijk katholieke inslag. Er kwam een Paaps voorstel uit de bus waarin de N-VA zou moeten beloven het ACW niet langer te pesten, op voorwaarde dat de Christen-Democraten de N-VA zouden steunen in hun strijd tegen zwarte aidslijders.

0 Comment