Studentenoverleg VGC levert weinig op

Kwaadheid was de algemene teneur in het studentenlandschap toen vorig jaar bleek dat de MIVB-studentenabonnementen zouden verdwijnen. Daarom mochten de Brusselse studentenvertegenwoordigers van de VUB, EhB, HUB en LUCA (Sint-Lukas) afgelopen donderdag 21 februari met vertegenwoordigers van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in gesprek over de behoeften van Nederlandstalige studenten in Brussel. Het overleg stond al lang gepland, een onverwijld succes was het echter niet.

Vorig jaar juni al nodigden zowel het kabinet van staatssecretaris van Mobiliteit Bruno De Lille (Groen) als dat van minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) de studenten uit voor een gesprek met de VGC. Dit gebeurde naar aanleiding van de verhoging van het MIVB-studententarief. De studenten werd daar een een voortzetting van het overleg met de Vlaamse Gemeenschapscommissie beloofd. Die voortzetting kwam er op 21 februari in de vorm van een vergadering met onder andere Guy Vanhengel (Open-VLD) en Bruno De Lille.

Enkel de studentenvertegenwoordigers van de HUB en LUCA waren aanwezig, de studentenraden van de VUB en de EhB lieten verstel gaan. De overige studenten kregen de gelegenheid om uit te leggen wat er leeft onder de Nederlandstalige, Brusselse studenten. “We hebben een aantal bezorgdheden kunnen uiten tegenover de collegeleden”, aldus Simon Van Hijfte, ondervoorzitter van de Algemene Studentenraad (ASR) van de HUB-KAHO, “zo is het gebrek aan een fuifzaal in het centrum van Brussel voor HUB- en EhB-studenten opnieuw besproken.”

Concrete beloften kwamen er evenwel niet. “De VGC-leden vonden vooral de communicatie richting toekomstige studenten belangrijk. Zij willen Br(ik, dat voor een deel in moet staan voor de promotie van Brussel als studentenstad, nu aanspreken om zich meer op deze groep te richten dan op studenten die al in Brussel zitten. Ook moeten pendelstudenten extra gemotiveerd worden om op kot te gaan in de stad”, legt Van Hijfte uit.

Op de vraag of dit het overleg structureel behouden blijft, antwoordt Van Hijfte negatief. Nochtans overwoog het kabinet van Bruno De Lille vorig jaar juli een aanspreekpunt voor studenten te creëren. Voor Van Hijfte is het in elk geval duidelijk dat Nederlandstalige studenten in Brussel geen prioriteit zijn. “Logisch ook”, verduidelijkt hij, “studenten die in Brussel studeren, stemmen nog altijd in hun eigen gemeenten.” Toch vindt Van Hijfte niet dat daarin verandering moet komen. “Studenten maken maar een klein deel uit van het Brusselse kiespubliek. Het zou dus weinig verschil maken als studenten hier hun stem konden uitbrengen.”

0 Comment