Rockrace 2013 – voorronde 2: “De jury doet het enkel voor het geld”

Door Piet Van de Velde

De tweede van zes voorrondes vond plaats in het RITScafé. De juryleden hadden 24 uur gekregen om te ontkateren en zich diep te schamen over wat er allemaal gebeurde in de backstage van de Rockrace daags voordien. Zonder hier te ver op in te gaan, zie hier de voorronde in een paar trefwoorden: Buzz Aldrin, slangen, kapotte glazen en het derde paneel van het Lam Gods.

Karma Police

De eerste vijf seconden van hun set moest ik nadenken over het hoge inceptiongehalte van de groepsnaam. Karma Police klinkt niet bijster origineel, want iedereen weet dat het naar alle waarschijnlijkheid komt van de gelijknamige Radioheadmeezinger, maar Thommeke Lodderoog Yorke en zijn Oxfordse kompanen hebben zich op hun beurt dan weer laten inspireren door een nummer van Talking Heads voor hun groepsnaam. Toepasselijk ook, want als je steelt van iedereen, dan hangen je succes en kwaliteit voor een groot stuk af van hoe je het zelf verwerkt in iets nieuws. Karma Police houdt van een sixties sound zonder een wolkje aan de lucht en met surfboard onder de arm, maar ze verbergen dat geluid wel goed op het podium. De grootste boosdoeners zijn de clichérockriffjes waarin de groep soms wil vervallen.

Er zit ontzettend veel potentieel in deze groep, maar hun klank staat er live nog niet. De zanger moet geen schrik hebben om een hoop chorus of echo te vragen op zijn stem, want anders klinkt de zang plat en soms gewoonweg vals. Karma Police kan binnen een paar maanden misschien de Belgische equivalent van Real Estate zijn, maar dan zullen ze moeten blijven groeien en oefenen.

Ftakke

Beste Ftakke,

Normaliter is het de gewoonte, of laten we zeggen de grondwettelijke regel, dat je als journalist moet schrijven voor de lezer, maar dat zint me nu even niet en daarom richt ik me met deze brief tot jou. Voel je niet geschoffeerd door de volgende vergelijking met K3. Ze zijn slechts een metafoor in het licht van de rede. Toen K3 eind jaren ’90 begon, hadden ze de aspiratie om ons land te vertegenwoordigen op het Eurosongfestival. Bij de preselecties kregen ze al het deksel op de neus. Boosdoener van dienst was die verdraaide Marcel Vanthilt. Hij raadde hen al lachend aan om het podium, samen met hun kindermuziek, te verlaten. Uiteindelijk kwam Studio 100 op de proppen met een vernieuwde K3 en sindsdien heb je K3-cd’s, -films, -brooddozen en wat nog niet allemaal.

De reden van deze anekdote, beste Ftakke, is dat je niet echt past in een rockrace. Het is ‘te leutig’ zonder de stijl te hebben van een Adam Green en muzikaal gezien begint het gauw te vervelen, maar stuur eens een aardige brief naar Kommil Foo of naar het productiehuis achter het televisieprogramma Iedereen Beroemd en de loonbriefjes zullen wel binnenstromen.

Graag gedaan,

IK

Delta Crash

Volgens de biografie op vi.be bestaat de groep niet langer dan twaalf maanden, maar dat hoor je niet. Als een goedwerkende racewagen vlamden zij voorbij. Ze moesten enkel afrekenen met wat technische problemen. Een van de versterkers in de zaal gaf eventjes een heel lelijk geluid dat leek op een stervende giraffe in de plaats van een strakke basslijn.

De dertig minuten vlogen voorbij met Delta Crash, maar de vraag blijft of de jury tevreden gaat zijn met beste Vlaamse variant van The Arctic Monkeys. Het voorlaatste nummer deed vermoeden dat ze meer in hun mars hadden, maar na een hele set zorgde het voor een nare nasmaak van een anders genietbaar concert.

Delta Crash speelt de halve finale in het KultuurKaffee.

0 Comment