En in ander nieuws…

Door Thomas Devliegere

Het lijkt haast of alle kwaliteitskranten zijn in hun waarneming van een post-ideologische samenleving vergeten te berichten over wat er werkelijk in de wereld gebeurt. Sla een willekeurig weekend eens de drie Vlaamse kwaliteitskranten (De Morgen, De Standaard en De Tijd) open en ga op zoek naar een uitgebreide sectie internationaal nieuws. U zult merken dat die, en dat in tijden van globalisering, opvallend afwezig zijn. Wat we wel krijgen is een buitenproportionele hoop iLifestyle: webcultuur, gadgets, gamesreviews en elke zes maanden een nieuwe opinie van dezelfde zelfverklaarde – of mediaverklaarde – opiniemaker.

De Moeial biedt u hier niet alleen een greep uit het aanbod van internationaal nieuws dat u misschien is ontgaan, maar probeert u ook aan te zetten om, dringend, meer en internationaler nieuwsbronnen te raadplegen en alle beweringen te controleren op waarheid. Dit allemaal, dierbare lezer, om u te behoeden voor een premature Fukuyamaanse zaadlozing; en ook wel om uw geestelijke gezondheid op een acceptabel peil te houden.

Het is een bedje waarin de meeste media doodziek zijn; onder het deken geloven ze doublethinkgewijs nog steeds in het nieuwsmonopolie van de westerse AP/Reuters-prefabpropaganda. De tijd van de pers is voorbij, leve de media! Onderzoeksjournalistiek lijkt voorbehouden voor de happy few die er een lijvig boek over kunnen publiceren. De rest moet volgen, zo snel mogelijk publiceren, zo weinig mogelijk vragen stellen en de boomstam in de informatierivier vooral niet loslaten, want divergerende ideeën zijn ofwel een opinie, ofwel waanvoorstellingen van een gek die in samenzweringstheorieën gelooft.

Maar we gaan misschien een beetje te snel, of te ver. Laten we het eenvoudiger maken. Laat ons de vraag stellen: “Wat is de primaire bron van internationaal of nationaal nieuws voor Jan, Piet, Joris en Korneel?” Volgens recent onderzoek van het Amerikaanse onderzoekscentrum Pew Research geeft 65% van de respondenten in de leeftijdscategorie 18-29 aan dat dat het internet is, waarmee voor het eerst in de geschiedenis Koning Televisie van zijn troon wordt gestoten. Dat het internet de volgende jaren alleen maar aan belang zal winnen op dit gebied, is even klaar als een vooruitschrijdende bevolkingspiramide. Op zoek naar goed internationaal nieuws bij onze Vlaamse kranten, dus.

De Morgen voorziet al geen op zichzelf staande sectie internationaal meer op zijn website, net zomin als De Standaard of De Tijd. Internationaal nieuws wordt tussen al het andere nationale nieuws geplaatst, wordt met moeite nagelezen en is heel vaak een klakkeloze overname van de AP/Reuters-machinaties, met die vervelende spellingsfouten er gratis bovenop.

Er bestaan echter nog persagentschappen of media-outlets buiten voorgenoemde, waaronder Russia Today (RT), France24 en het Latijns-Amerikaanse TeleSUR. Ze geven een verfrissende kijk op internationale gebeurtenissen die soms moeilijk rijmt met de inhoud van Westerse media zoals CNN en BBC. In 2012 vond Pew dat RT het meest populaire nieuwskanaal was op YouTube en diezelfde Russen waren in augustus van hetzelfde jaar genomineerd voor een Emmy omwille van hun verslaggeving omtrent de Occupy Wall Street-beweging. Het loont dus in elk geval de moeite om eens verder te kijken dan onze neus lang is.

Vooraleer ik u loslaat, lieve lezer, zou ik u nog even een kleine vrijwillige opdracht willen meegeven. Let bij het lezen van onze Vlaamse (of internationale) nieuwsbronnen eens op het gebruik van de aanhalingstekens bij citaten en bekijk van dichtbij de waarheid of leugen die in die beweringen zit vervat.

Hieronder volgt een bijzonder summiere greep uit gebeurtenissen in de wereld die slechts weinig aandacht kregen.

Amnesty International: “Bahrein onderdrukt demonstranten met stilzwijgende goedkeuring van het Westen”

22 NOVEMBER – Een jaar na de uitbarsting van protesten in Bahrein, blijft de heersende monarchie zich schuldig maken aan ernstige schendingen van de mensenrechten tegen activisten. Amnesty International uit sterke kritiek op de VS en het Verenigd Koninkrijk voor het negeren van de repressie, en dringt aan op actie.

In november 2011 onderzocht een panel van mensenrechtendeskundigen de opstand in Bahrein en de nasleep ervan. In juni 2012 stuurde het panel een follow-up-eenheid naar Bahrein om de voortgang van de uitvoering van aanbevelingen na te kijken. Amnesty International kon aantonen dat mensenrechtenactivisten steeds talrijker worden gearresteerd en lastiggevallen.

“De oprichting van de onafhankelijke onderzoekscommissie en haar verslag werd beschouwd als een baanbrekend initiatief, maar een jaar later is de belofte van betekenisvolle hervorming verraden door onwil van de regering om de belangrijkste aanbevelingen uit te voeren”, rapporteerde de groep. De mensenrechtenwaakhond zei dat de situatie van de mensenrechten “aanzienlijk verslechterde” de afgelopen maanden, en het land loopt een “risico af te glijden  in langdurige onrust en instabiliteit.”

De commissie heeft al klachten ontvangen over de mishandeling van 559 mensen in hechtenis. “We hebben ontdekt dat de situatie in feite veel erger is dan enkele maanden geleden. Het gaat over minstens 24 doden sinds het verslag van vorig jaar, een verbod op alle protesten en slechts een week geleden de intrekking van de nationaliteit van 31 activisten van de oppositie”, vertelde de auteur van het rapport, Covagonga de la Campa, aan RT.

De waakhond heeft ook kritiek op de VS en het VK omdat die weigeren hun bondgenoot te veroordelen en “zich tevreden stellen met het verhaal van de hervorming, terwijl de realiteit van onderdrukking wordt genegeerd.” Niet toevallig is Bahrein de strategische basis voor een Amerikaanse vloot.

Tientallen mensen zijn gedood in Bahrein sinds de sjiitische opstand tegen de soennitische monarchie in februari 2011 begon. Demonstranten eisen dat er een eind komt aan de wijdverbreide discriminatie van de sjiitische meerderheid. Bahreinse autoriteiten geven de schuld aan sjiitische religieuze figuren voor het voeden van de spanningen in het land.

“De commissie is van mening dat het gebrek aan verantwoordelijkheid van ambtenaren binnen het beveiligingssysteem van Bahrein heeft geleid tot een cultuur van straffeloosheid”, meldt Amnesty International. De organisatie had ook kritiek op de detentie, marteling en mishandeling van kinderen: maar liefst 80 kinderen tussen 15 en 18 zitten waarschijnlijk vast in gevangenissen voor volwassenen.

“De Bahreinse regering moet onmiddellijk de vervolging van mensenrechtenverdedigers in het land stopzetten”, zei VN-rapporteur voor de mensenrechten Margaret Sakaggya op 23 augustus 2012. Heel 2012 zijn mensenrechtenactivisten lastiggevallen, gearresteerd en in sommige gevallen gevangen gezet voor het uitvoeren van hun werk.

Nabeel Rajab, voorzitter van het Bahrein Centrum voor Mensenrechten (BCHR) en directeur van het Golf Centrum voor Mensenrechten (GCHR) wordt lastiggevallen bij verschillende gelegenheden. “Rajab werd samen met een dood dier in een heel kleine en donkere kamer opgesloten gedurende  vierentwintig uur, bijna naakt met slechts een klein stukje stof over zijn geslachtsdelen”, aldus het rapport.

De regering wijt het geweld aan een aantal demonstranten die het land proberen te verdelen en beweert dat de demonstranten zijn gemanipuleerd door buitenlandse mogendheden zoals Iran.

Argentinië vreest voor failliet door verplichte terugbetaling obligaties

23 NOVEMBER – De federale rechtbank van New York heeft beslist dat Argentinië zijn buitenlandse schuldeisers die nog obligaties van het 2001-failliet willen verzilveren meteen moet betalen. Het land weigert al tien jaar met het nodige geld over de brug te komen en het arrest wordt sterk bekritiseerd door de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner die “geen enkele dollar zal overmaken.” Minister van Economie Herman Lorenzino sprak van rechterlijk kolonialisme.

De beslissing van de rechtbank verhindert het Zuid-Amerikaanse land om een afbetaling van 3 miljard dollar op zijn gerestructureerde obligaties uit te voeren. In 2001 ging Argentinië immers failliet met een recordschuld van 100 miljard dollar, maar al in 2003 ontving het land leningen van het IMF terwijl de economie uit het dal kroop. Sinds  toen heeft Argentinië zijn torenhoge schuld al tweemaal gerestructureerd waarbij nieuwe obligaties worden aangeboden ter compensatie van de eerdere obligaties waarop het had gedefault.

Als Argentinië echter zijn betalingen in december niet kan uitvoeren, kunnen de internationale schuldeisers de volledige 24 miljard dollar die in 2005 en 2010 zijn uitgeschreven, opvragen waardoor een bankroet bijzonder dichtbij kruipt. Herman Lorenzino beloofde naar de Supreme Court te stappen, of “gelijk welk ander internationaal orgaan dat nodig is. Deze gieren betalen is niet alleen oneerlijk, maar ook illegaal als het aankomt op onze eigen regelgeving. We zullen in alle mogelijke rechtszalen Argentinië’s positie verdedigen, met alle mogelijke rechtmatige middelen.”

Einde aan twintigjarige bananenoorlog tussen EU en Latijns-Amerika

9 NOVEMBER – De Europese Unie en 11 andere Latijns-Amerikaanse landen hebben een verdrag ondertekend waardoor een einde komt aan twee decennia handelsdisputen over bananentarieven. Het pact maakt officieel een einde aan acht verschillende rechtszaken bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en werd getekend in Genève door vertegenwoordigers van de EU en  Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Venezuela en Peru.

Latijns-Amerika had geprotesteerd tegen EU-tarieven op bananenexport die vooral vroegere Europese kolonies in Afrika en de Caraïben bevoordeelden. De EU gaat er nu mee akkoord om de tarieven over een periode van acht jaar te verminderen van 176 euro per ton tot 114 euro.

0 Comment