De vijf favoriete platen van Mujeres

Door Paola Verhaert

Mujeres kent zijn pappenheimers. Na het interview doet het viertal uit de doeken wat nu precies de muziek is die hen beïnvloed heeft. Of die ze gewoon razend goed vinden. Hoe het ook zij, bij dezen de vijf essentiële platen volgens Mujeres. Vergeet u de muziek onder het artikel vooral niet te beluisteren.

Suicide – Suicide (1977)

Martín Gutierrez (drum): “Suicide is een groep die heel wat voor ons heeft betekend. Deze plaat herinnert ons aan de periode waarin we besloten om samen te komen als Mujeres en niet langer gewoon als vrienden. Het was ook toen dat we, door ons wat terug te trekken, meer hebben durven improviseren met muziek. Onze nummers werden langer en repetitiever, maar ook meer gestructureerd. Dankzij Suicide is Yago’s (Yago Alcover, de zanger van Mujeres, nvdr.) manier van zingen ook sterk veranderd; op een manier is die psychedelischer geworden en dichter bij de stijl van Suicide gaan aanleunen.”

Sic Alps – U.S. EZ (2008)

Yago Alcover (gitaar/zang): “Sic Alps is een Californische band en naar onze mening vat U.S. EZ mooi dat typische geluid samen dat tegenwoordig vaak te vinden is aan de Amerikaanse Westkust. In de muziek die er daar wordt gemaakt hoor je vaak verwijzingen naar het verleden en naar de muziek van vroeger, maar toch heeft ze een moderne toets dankzij modderige en lo-figeluiden. Sic Alps is een hele speciale groep, ondanks het feit dat ze vrij teruggetrokken en niet erg bekend zijn. Ik denk dat wat ons vooral aantrekt in deze plaat de composities van elk nummer zijn. Ze zijn niet prototypisch, wat van U.S. EZ een plaat maakt die gemakkelijk kan aansluiten bij de new garagebeweging.”

Medication – Judgement Day EP (2011)

Pol Rodellar (bas/zang): “Zoals Judgement Day zijn er eigenlijk veel platen, maar we hebben deze gekozen omwille van de wijze waarop het werd opgenomen en geproduceerd. Op een manier heeft Medication ons beïnvloed tijdens de opnames van Soft Gems, ons tweede album. Vanaf het moment dat we muziek begonnen te maken en zijn beginnen optreden hebben we vanzelfsprekend veel nieuwe muziek leren kennen en meer geleerd over het proces van een album maken. Dit uit zich – hoop ik – op onze nieuwe plaat.”

White Fence – Is Growing Faith (2011)

Alcover: “White Fence, het project van Tim Presley uit Brooklyn die het concept psychedelica duidelijk goed heeft begrepen en veel samenwerkt met andere artiesten in die branche. Is Growing Faith heeft een enorm mooie esthetiek en heeft die niet te danken aan een lo-figeluid maar aan het gebruik van authentieke opnamemethodes, waardoor het geluid heel vol klinkt. Deze plaat vat heel goed samen wat het belang voor het geluid is van een goed en gedetailleerd opnameproces.”

Nerve City – Sleepwalker EP (2010)

Rodellar: “Zes bommen van liedjes. Ondanks alle veranderingen die we hebben doorstaan met onze tweede plaat blijft onze voorkeur voor nummers met een simpele en goede melodie bestaan. De structuur van een popnummer zal altijd aanslaan. We hebben zeker nieuwe elementen meegebracht in Soft Gems, maar zijn onze voorliefde voor popnummers niet verloren.”

Guttierez: “De essentie van pop blijft aanwezig in onze muziek, maar is niet de overheersende toon.”

 

Link: interview met Mujeres

0 Comment