Studentenbetoging tegen prijsstijging MIVB-abonnementen

Rond 15u00 deze donderdag kwam een groep studenten bijeen aan Brussel Centraal om te betogen tegen de verhoging van de abonnementsprijzen van de MIVB voor de Nederlandstalige studenten in Brussel. De organisatie telde een hondertal koppen. “We hadden wel meer mensen verwacht op de actie maar door het slechte weer vermoeden we dan sommigen verstek hebben laten gaan. De betoging is verder bijzonder goed verlopen”, aldus Mara De Belder, voorzitter van COMAC VUB en medeorganisator van de betoging.

Naast initiatiefnemers Jong Socialisten VUB en COMAC tekenden ook ALS, Studiekring Vrij Onderzoek en de VUB-studentenraad present. Door het wegvallen van de subsidies die de voorbije jaren werden toegekend door de Vlaamse overheid, is de kost van het abonnement voor studenten met 100% de hoogte in gegaan. Waar men vorig jaar nog €102,- betaalde, kost een abonnement nu €204 voor een jaar. Deze prijsverhoging tast volgens de betogers de basismobiliteit van de studenten aan.

Na een korte ommegang rond het Centraal Station begaf de demonstratie zich naar het kabinet van Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, Brigitte Grouwels (CD&V), waar een petitie met ruim 3000 handtekeningen werd overhandigd. De Belder: “Minister Grouwels was zelf niet aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen, maar haar medewerkers verzekerden ons dat we met onze grieven naar Vlaams minister voor Onderwijs Pascal Smet moesten gaan. We sturen de handtekeningen dan ook naar hem maar op zijn kabinet zullen ons ongetwijfeld terug naar Grouwels sturen.”

De goedkope abonnementen zijn na de betoging dus nog altijd niet terug van weggeweest. “Op het kabinet zei men ons dat er in november een gesprek zal zijn tussen studenten en de VGC. Verschillende noden van studenten in Brussel zullen dan aan bod komen,” voegt De Belder nog toe. “Wel benadrukten ze dat het kabinet niets voor ons kon doen.”

0 Comment