Studentenstem op academische opening: toespraak of videoboodschap?

Op de academische opening van de Vrije Universiteit Brussel van 25 september liepen de monden over van de woorden ondernemersschap en innovatie. Ook de studentenraadsvoorzitters van de VUB en de Erasmushogeschool kwamen, noblesse oblige, aan het woord. Zij het niet op de bühne, maar via een videoboodschap. Dat is al voor de derde keer op rij het geval.

Er klinkt nu kritiek uit de hoek van de Studentenraad. Joerie Lersberghe (VUB), die in afwachting van de verkiezing van een nieuwe studentenraadsvoorzitter voor het tweede jaar op rij in het filmpje mocht verschijnen, was zelf niet aanwezig op de academische opening, maar heeft het filmpje tot de dag van vandaag nog niet kunnen bekijken. “Nochtans had MarCom (Marketing en Communicatie VUB) ons min of meer beloofd dat we het te zien zouden krijgen vóór de academische opening”, zegt Lersberghe. “Afgaande op wat ik van derden gehoord heb, was de boodschap goed maar de verpakking minder. Een spijtige zaak.” De boodschap van Lersberghe en Jonathan Scarlino (namens de Erasmushogeschool) was wel authentiek. Lersberghe: “Wij hebben zélf voor de input gezorgd, niemand heeft ons woorden in de mond gelegd.”

De laatste studentenraadsvoorzitters die op de plechtigheid zelf een speech gaven, waren Thomas Donnez (VUB) en Stijn De Bock (Erasmushogeschool) op de opening van het academiejaar 2009-2010. Sindsdien werd de stem van de student vooraf opgenomen. Een toespraak of een videoboodschap, wat geniet de voorkeur? “Er zijn zoveel speeches op de academische opening dat een toespraak weleens in dovemansoren zou kunnen vallen”, zegt Lersberghe. “Hij zou verloren gaan in het geheel. Een videoboodschap zorgt voor afwisseling en eist de aandacht meer op. Trouwens, als studentenraadsvoorzitters in de toekomst weer voor een toespraak kiezen, is dat perfect mogelijk. Die optie blijft open.”

0 Comment