Film: Mes chères études

Mes chères études (Student Services) werd verfilmd door Emanuelle Bercot en is gebaseerd op het gelijknamige autobiografisch boek van de anonieme Laura D. Toen het boek verscheen in 2008 zorgde het voor de nodige opschudding in Frankrijk. Laura beweerde immers in haar boek dat ze zich in de prostitutie moest begeven om haar dure studies te bekostigen. Tot op heden is nog steeds niet bekend wie zich achter het pseudoniem verschuilt, maar dat is irrelevant.

Iedereen weet inmiddels dat studentenprostitutie voorkomt, ook in eigen land. Indien dit plaatsvindt vanuit een noodzakelijkheid, dan worden we inderdaad geconfronteerd met een problematiek waaraan zeker de nodige aandacht besteed moet worden. Studeren moet een recht zijn. Dat is immers wat ons vooruitstuwt als gemeenschap. Anderzijds, als je houdt van seks en je ziet er geen graten in, waarom niet? Zolang je het maar verstandig aanpakt!

De film wordt geïntroduceerd door het hoofdpersonage Laura, gespeeld door Déborah François. Al snel wordt duidelijk dat ze worstelt met het betalen van haar rekeningen, ondanks haar parttimejob. Haar vriend, met wie ze samenwoont, is duidelijk niet erg begaan met de financiële problemen en raadt haar aan om een extra job te zoeken. Na een nachtelijke zoektocht op het wereldwijde web komt ze uiteindelijk terecht bij de erotische zoekertjes. Uit wanhoop, en deels uit nieuwsgierigheid besluit ze te reageren op de advertentie van ene 57-jarige Joe, op zoek naar enige tender moments.

Na een eerste ‘makkelijke’ afspraak en gemotiveerd door het geld in haar achterzak, besluit ze het nogmaals te proberen. Deze keer viel de ervaring minder goed mee. Ondanks haar onwennige en traumatische houding zet ze door en legt ze enkele nieuwe contacten. Algauw heeft ze enkele vaste klanten, waaronder Joe. De situatie wordt echter steeds moeilijker, al blijft ze zich volledig inzetten voor haar studies.

Mes chères études is een mooie film die niet gauw gaat vervelen door de sterke storyline en de interessante scènes. De onbezonnenheid waarmee Laura zich in het avontuur stort komt haar echter niet ten goede. Zo blijkt ze geen kennis te hebben van de simpele vuistregel: money first, booty afterwards. Na een slechte ervaring besluit ze er een nieuwe vriend bij te halen, iemand die haar onder zijn hoede neemt. De liefde bloeit open tussen hen beiden en tussen haar afspraken door proberen ze samen een relatie op te bouwen, wat uiteraard geen gemakkelijke opdracht is. Ze worstelen met hun gevoelens. De verwarring en frustratie die ermee gepaard gaan, komen ook aan bod, al is het maar kort.

Wat ook opviel is de levensloze houding van Laura bij haar klanten. Het is maar al te duidelijk dat ze er niet van geniet. De film geeft mooi het contrast weer tussen een leven met twee uitersten: scènes met klanten worden afgewisseld met liefdesscènes waar wel genot aan te pas komt. Erotisch is de film zeker niet en dat was ook niet de bedoeling, al kan de Engelstalige titel van de film anders doen vermoeden. Eerder een sfeer van hopeloosheid overheerst, al wordt die af en toe onderbroken door Laura’s naïeve houding. Al bij al een aanrader als je op zoek bent naar een goede film die je niet zal vervelen en waarbij je een kijkje krijgt in de wereld van de studentenprostitutie.

0 Comment