Bruksellive Review: Nouvelle Vague, niets nieuws onder de ondergaande zon

Door Paola Verhaert

Met Nouvelle Vague had Bruksellive een voor de Benelux exclusief optreden gestrikt, een buitenkans die menigeen niet aan zich voorbij zou laten gaan, getuige het volgelopen Groentheater. Net op tijd voor zonsondergang betraden onze zuiderburen van Nouvelle Vague de planken, met het dartelende duo Mareva Galanter en Mélanie Pain op kop.

Laatstgenoemde was dan ook alles wat je verwacht van een Française: een mierzoete stem, een dosis charisma waar Carla Bruni een puntje aan kan zuigen en een garderobe als het ware gedirigeerd door Lagerfeld. Ook Mareva Galanter, een voormalige beauty queen, deed duchtig haar best om zich van dit personage te distantiëren met als middel heel wat gespiek van Karen O. Naast deze visueel evidente inspiratiebron kroop de band duidelijk ook in de muziekdoos van de jaren tachtig – Nouvelle Vague is tenslotte een coverband – en trok er onder anderen Master & Servant van Depeche Mode, Ever Fallen in Love (With Someone) van The Buzzcocks en Human Fly van Cramps uit.

Stuk voor stuk goede nummers, dat wel, maar niet altijd onder het bewind van Nouvelle Vague. Neem nu God Saves the Queen van Sex Pistols, oorspronkelijk een rauw punknummer pur sang, en laat dat nu net de essentie zijn die verloren gaat in de vorm van een bossa nova-chanson. De gimmick van het stelletje heupwiegende Fransen bleef onveranderd sinds 2004, toen de te smaken cover van Joy Divisions Love Will Tear Us Apart zijn entree maakte in onze platenkast. Het nieuwe is er ondertussen dus af, maar aan de opkomst te zien zal Nouvelle Vague ongetwijfeld kunnen blijven rekenen op een welwillend luisterend oor in Brussel.

0 Comment