Bruksellive: onze aanraders

12 bands en 29 dj’s zullen zaterdag van 15u tot 3u de bühne vullen op Bruksellive 2012. Onze muziekredactie heeft de taak ter harte genomen om u vijf tips aan de hand te doen.

Nouvelle Vague, de grote naam (Theater Stage, 21u30-22u30)

Het verhaal achter de groepsnaam is meteen een goede graadmeter voor de muziek van Marc Collin en Olivier Libaux: chauvinistisch als Fransen weleens zijn, hebben ze de genres New Wave en Bossa Nova letterlijk vertaald en zie, Nouvelle Vague werd de naam. Hun laatste worp, The Singers, dateert van 2011 en was de eerste plaat met volbloed eigen materiaal. Een mijlpaal, want Nouvelle Vague verwierf bekendheid met covers van een hele rist aan Muzikale Helden. Hun versie van Love Will Tear Us Apart blijft wellicht het meest in het collectieve geheugen achter, al hebben ze ook TC Matics Putain Putain, The Clash’ Guns of Brixton en The Cramps’ Human Fly op hun naam.  Dat laatste klinkt zelfs een beetje onheilspellend.

BRNS, de thuismatch (Theater Stage, 00u30-01u30)

Voor de goede orde: uit te spreken als ‘brains’. Het kwartet heeft eind mei zijn eerste EP de wereld ingestuurd en neemt u het van ons aan: aan ‘fillers’ doen de Brusselaars niet. Met Mexico hebben ze alvast een eerste succesje op hun naam geschreven. Het (voor ons gewoon volwaardig) album dendert alle kanten uit, ritmisch en eclectisch, en moet de eerste kwaaie review nog achter zijn naam krijgen. Als er één band is die u niet mag missen, is het BRNS wel.

Sleepers’ Reign, de beloften (Theater Stage, 20u15-21u00)

Heeft u Humo’s Rockrally gevolgd, dan kent u Sleepers’ Reign. De vier jonge honden uit Herentals namen er de zilveren medaille én de publieksprijs mee naar huis en staan meteen hoog geprogrammeerd op het Bruksellive-programma, vlak voor headliner Nouvelle Vague. Niemand minder dan Luc Janssen selecteerde hen uit de omvangrijke muziekdatabank van VI.be, en dat vooraleer ze op de Rockrally van zich lieten horen. Radiohead is naar eigen zeggen de gemene deler voor de vier jongeheren, maar daar is hun ontluikende dromerige en zweverige oeuvre geen dunne doorslag van.

Flying Horseman, de onder(-de-huid-)kruipers (Theater Stage, 23u00-00u00)

Met hun tweede plaat Twist (2012) zal dit vijftal ongetwijfeld een plek in vele eindejaarslijstjes opeisen.  De arrangementen van frontman Bert Dockx en de zijnen zijn rijk, kruipen onder de huid en willen daarna een hele tijd niet meer lossen.  Sferisch, met oog voor detail. Dat maakt van Flying Horseman ook een knappe liveband: geen dunnetjes overdoen van de opnames, maar een ware meerwaarde bieden.

The DeVilles, de kick up the backside (Theater Stage, 15u00-15u45)

Dit trio uit Keerbergen heeft de (on?)dankbare opdracht om het hoofdpodium van Bruksellive te openen. Dat ze dat luid zullen doen, staat buiten kijf. Verwacht stampende, rauwe bluesrock die de plaatselijke duivenpopulatie de stuipen op het lijf zal jagen. In 2011 wonnen ze de Vlaams-Brabantse wedstrijd Rockvonk, en die win je door de band genomen niet zomaar. Als we frontman Daan De Vries zijn strot horen openzetten, moeten we soms een beetje denken aan het gekrijs van Craig Nicholls. Een compliment, wat ons betreft, als hij onze camera’s maar niet vernielt.

0 Comment