Uitbreiding ULB stuit op verzet

Grootse bouwplannen op het Oefenplein stoten op verzet bij de studenten en buurtbewoners. Het zou gaan om twee verschillende projecten, die niet op sympathie kunnen rekenen. Deze moeten worden geconstrueerd op de huidige groene zone achter de brandweerkazerne. Deze zone werd door de ULB verkocht, maar zou nu toch gedeeltelijk gebruikt worden voor een verdere uitbreiding van de ULB. Ook de VUB, de Europese School en Chirec (private ziekenhuisgroep) zouden mogelijk plannen hebben voor de site, vlakbij metrohalte Delta.

Het eerste project draagt de naam Universalis Park en zou bestaan uit 4 gebouwen van 6 verdiepingen, plus een ondergrondse parking. Hiernaast zijn er ook plannen voor een tweede project: Eckelmans Lovania. Het zou gaan om een uitbreiding van het al bestaande Irena-complex met een blok waarin 400 studentenkoten zullen worden ondergebracht. Het gebouw van zeven verdiepingen zou op de Triomflaan 151 worden opgericht. Beide projecten zijn momenteel in een voorbereidende fase.

De studentenraad van de ULB (BEA) en een gemeentecomité riepen hierom op om een klachtenbrief te sturen naar de gemeentes van Oudergem en Elsene om een herziening van het project in zijn huidige vorm te eisen. Dit daar ze vrezen dat de impact van deze projecten groter zal zijn dan wenselijk. Zo wijst men op het feit dat enkele van de bomen, die mogelijk gerooid worden, een beschermd statuut hebben. Ook de biodiversiteit zou kunnen lijden onder de bouwplannen, en de leefbaarheid van de wijk zou in gevaar komen door het verdwijnen van de “groene long” van de wijk. Naast een klachtenbrief is er ook een petitie opgestart welke online kan ondertekend worden.

Bij tijd van schrijven stond er op 16 mei een bijeenkomst in Elsene gepland, waarop men met de gemeentelijke verantwoordelijken kon overleggen.

0 Comment