Het Nieuws van Morgen EXTRA: Rectorvete tussen Brusselse zusteruniversiteiten laait op

Zowel de ULB als de VUB waren afgelopen maand in de ban van de rectorverkiezingen. Voor beide verkiezingen was er slechts één kandidaat. Aan de VUB was dat rector Paul De Knop die opkwam voor een tweede termijn, aan de ULB diende Didiers Viviers zijn kandidatuur in voor een verlenging van zijn mandaat.

De uitslag aan de VUB was als eerste bekend. De Knop wist een ongelofelijke 90% van de stemmen achter zich te krijgen, bij een opkomst van 71,8%. Ook Didier Viviers raakte ruim verkozen voor een tweede termijn. Hij haalde 88,7% van de stemmen. De opkomst aan de ULB bleef steken op 58%. Een feit dat Paul De Knop niet ongehoord aan zich voorbij liet gaan. In een telefoontje naar Viviers zou hij het volgende gezegd hebben: “Wie is er nu de Calimero?” Het incident dateert al van enkele weken geleden maar nog steeds wil geen van beide rectoren deze geruchten bevestigen. Echter, de bespreking van de dossiers omtrent een gezamenlijke ULB-VUB-bibliotheek zijn ineens op mysterieuze wijze van de agenda van de raad van bestuur verdwenen.

Een paar dagen geleden nog prijkte er op het hoofd van het standbeeld De denker een wit hoofddeksel, dat verdacht veel leek op een eierschaal zoals Calimero die draagt. Complotdenkers zien hier een tegenaanval van de ULB-rector in, maar opnieuw blijven de rectoraten angstvallig stil. Enkele campuskotbewoners menen de avond ervoor de schaduw van een man in toga te hebben gezien rond het standbeeld. “Het kan natuurlijk ook een klak in labojas geweest zijn maar dan moet het toch een verdacht nuchtere klak zijn geweest”, getuigt een student.

Het plan van De Knop om de promotiecampagne van de VUB nieuw leven in te blazen, lijkt plots ook niet meer geheel toevallig. Zeker niet als men weet dat deze frisse campagne zich vooral moet richten op Franstalige studenten. “De Franstalige scholieren kiezen te massaal maar vooral te ondoordacht voor de ULB,” aldus De Knop. “De VUB is minstens een evenwaardig alternatief en de kennis van het Nederlands, die is in een mum van tijd op niveau.” Als we dan toch nog zo stoutmoedig zijn om te vragen of dit besluit er komt vanwege een zekere wrok jegens de ULB, reageert De Knop: “Ik begrijp dat die gedachte leeft. Er is me al vaker gevraagd of ik dit doe om de ULB een hak te zetten, quod non.”

Maar er is meer. Eerder deze maand werd De Knop gesignaleerd met een lelijke schram op zijn kin en een flinke bloeduitstorting op de slaap. Ook trok hij wat met zijn linkerbeen en koos hij die week steevast voor puree en soep, terwijl hij normaal altijd voor stevige rauwkost opteert. Tevens werd de gebruikelijke appel als dessert, vervangen door een mager yoghurtje. Onze rector bleek, zo vernam De Moeial van medewerkers die anoniem wensen te blijven, van zijn fiets te zijn gevallen. Het gaat hier echter niet om een onschuldige valpartij. “De rector is een sportman en zal nooit de fiets bestijgen zonder zijn materiaal aan veiligheidstests onderworpen te hebben. Hij controleert dan ook altijd ’s avonds zijn fiets, zodat hij er de volgende ochtend met een gerust hart mee kan wegrijden. En dan blijkt opeens dat niet alleen de ketting er niet goed op lag, maar ook dat het voorwiel los zat! Eén hobbeltje is dan fataal, zo ook in het geval van de rector. Bij het nemen van een drempel schoot het voorwiel los, maakte de rector een salto door de lucht en landde hij op het wegdek. Gelukkig kent hij de judorol en kon hij zijn val enigszins opvangen”, aldus een openhartig personeelslid.

Viviers lijkt toch vooral zijn eigen ruiten in te gooien door de pijlen op de VUB te richten. Zo krijgt de ULB normaal gezien een aantal koten in de geplande nieuwbouw op de campus van de VUB in Etterbeek. Gezien het nijpend kotentekort aan de ULB absoluut geen overbodige luxe. Ook hier zijn er echter vreemde wijzigingen in de dossiers aan het gebeuren. Aan de belofte om studentenwoonst beschikbaar te stellen wordt niet getornd (dat zou ook te veel administratie opleveren), wel zien ULB’ers die hun intrek willen nemen in de VUB-nieuwbouw plotsklaps een vreemde paragraaf opduiken in hun huurcontract. Buiten het Vrij Onderzoek moeten zij ook de academische superioriteit van de VUB onderschrijven. Zowel het wetenschappelijk onderzoek aan de ULB als aan de VUB is vrij, “mais certains recherches scientifiques sont plus égaux que d’autres”, klinkt het in de verklaring. Opnieuw een niet kleine, zelfs Orwelliaanse steek richting ULB.

Een schertsende kwinkslag of een spottende grap moet natuurlijk kunnen. Elkaar een onschuldige poets bakken, daar ligt ook niemand wakker van; rectoren zijn ook maar mensen. Als echter de toekomst van de instellingen op het spel staat, wordt het een ander verhaal. “Dit gaat verder dan elkaar een beetje plagen, als alle aantijgingen en geruchten kloppen moeten we ons ernstig zorgen maken”, zegt professor Rivalisering, Oosterlinck. “We zien hier het schoolvoorbeeld van een ontsporende rivaliteitsrelatie onder onze ogen ontwikkelen. Het begint allemaal met een grapje, totdat één van beide partijen oprecht verontwaardigd is. Dan is het hek van de dam, zoals nu.” Wanneer en hoe de vete zal aflopen, durft Oosterlinck niet te zeggen: “In de theoretische modellen zien we meestal twee mogelijke eindes in dit soort gevallen: ofwel ontploft de boel zodanig dat de opponent moeilijk anders kan dan superioriteit van de ander erkennen, ofwel vindt men een gezamenlijke vijand en verdwijnt de strijd als vanzelf naar de achtergrond.” Dit laatste acht hij niet geheel onwaarschijnlijk, Brusselse onderwijsinstellingen hebben genoeg tegenwind van verschillende actoren. “Het is nu wachten tot een buitenstaander de VUB en de ULB gezamenlijk wil kloten”, aldus de professor.

0 Comment