Hongerstaking aan de VUB beëindigd na 102 dagen (update)

De hongerstaking van de sans-papiers die aan de VUB verblijven, is na 102 dagen ten einde. De hongerstakers beslisten om hun actie te beëindigen, naar verluidt omdat de hongerstaking te gevaarlijk werd voor de gezondheidstoestand van de actievoerders. Het nieuws verscheen vroeger dan voorzien in de media, nadat het rectoraat van de VUB over de beslissing werd ingelicht. Zij contacteerden hierop het persagentschap Belga.

Een delegatie van het steuncomité voor de hongerstakers had op 24 april om 13 uur nog een afspraak met directeur-generaal  van de Dienst Vreemdelingenzaken, Freddy Roosemont. Het bezoek aan Directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken leverde echter weinig op. De Dienst Vreemdelingenzaken bij haar standpunt. De hongerstakers zouden recuperatietijd krijgen, om daarna verzocht te worden vrijwillig het land te verlaten. Diezelfde dag, rond 15u30 verscheen er kort een hongerstaker aan het raam van de eerste verdieping van Triomflaan 36, deze maakte aanstalten om te springen. Hij werd het gebouw terug ingetrokken. Rond 16u00 deelden de woordvoerders van de sans-papiers mee dat, na een stemming, werd beslist om de hongerstaking definitief te beëindigen. De beslissing was echter niet unaniem en er zouden nog enkele sans-papiers wensen om de hongerstaking verder te zetten.

UPDATE

Minstens één van de hongerstakers had beslist om de actie verder te zetten, het zou gaan om de man die kortstondig aan het raam van de Triomflaan 36 verscheen. Op donderdag 26 april maakte het steuncomité echter bekend dat ook hij woensdagnamiddag, na 103 dagen, de actie stop zette. De Dienst Vreemdelingenzaken bevestigde dat de hongerstakers een recuperatieperiode van 30 krijgen, maar wel zullen worden opgeroepen door de gemeente om hun uitwijzingsbevel op te halen.

0 Comment