Betoging na 100 dagen hongerstaking overschaduwd door twee arrestaties

Vandaag, 22 april, duurt de hongerstaking van de sans-papiers aan de VUB honderd dagen. Daarom organiseerde het steuncomité nogmaals een betoging. Het nieuws over de arrestaties van enkele VUB-hongerstakers overschaduwt dat over de duur van de hongerstaking echter. De betoging begon dan ook met een toespraak om het nieuws, dat via Het Laatste Nieuws de andere media bereikte, toe te lichten.

Bleri Lleshi, lid van het steuncomité, legt uit: “Een van de hongerstakers is een aantal dagen geleden vertrokken uit het gebouw aan de Triomflaan 36. Hij was samen met een vriend, die niet behoort tot de groep van hongerstakers, toen ze gearresteerd werden omdat ze probeerden een telefoon te stelen. De hongerstaker bevestigt dat er een telefoon gestolen werd maar zegt dat hij dit niet gedaan heeft. Zijn vriend zou de schuldige zijn. Het is echter moeilijk om de waarheid te achterhalen, mede omdat het steuncomité hem niet mag bezoeken in het gesloten centrum waar hij wordt vastgehouden.”

Tevens zit er een tweede hongerstaker vast in een gesloten centrum. De reden schijnt hier opnieuw onduidelijk. “Hij wilde de andere hongerstaker in het gesloten centrum opzoeken en is toen gearresteerd”, aldus Lleshi.

In het artikel van Het Laatste Nieuws was er bovendien sprake van twee andere hongerstakers die eveneens naar een gesloten centrum overgebracht zouden zijn op verdenking van het voorbereiden van een inbraak. “Dit deel van het nieuwsbericht is geheel onwaar. We weten niet hoe Het Laatste Nieuws aan deze informatie komt – ze vermelden geen enkele bron – maar de hongerstakers hebben zeker geen inbraak voorbereid.”

Overigens gaat de hongerstaking ook na honderd dagen door. Geen van de 23 mensen zonder papieren tekent voor vrijwillige terugkeer. Ook de twee in het gesloten centrum zullen hun hongerstaking voortzetten. Het is onbekend of er daar voldoende medische begeleiding aanwezig is. Een andere woordvoerder van het comité beweerde dat de Dienst Vreemdelingenzaken de 23 papieren voor uitzetting heeft klaarliggen. Zodra de hongerstaking wordt afgebroken, zouden zij dus een brief kunnen krijgen waarin staat dat ze het land dienen te verlaten.

0 Comment