Rockrace 2012: Vierde voorronde

In het Rits Café was het dinsdag weer verzamelen geblazen voor de vierde preselectie van de Rockrace. Onze (pvdv) brengt verslag uit.

Door Piet Van de Velde

Sky Castles

Nondedju, de jury was nog aan het eten toen Sky Castles aan zijn set begon. Dus moest ondergetekende razendsnel de backstage verlaten en zijn kritisch oor te luisteren gaan leggen. Maar wat zagen we en wat hoorden we daar! Een octet met blazers en twee backingzangeressen, maar ook een gitarist, die zijn fender lite ash telecaster zat af te schrobben, terwijl De Moeial een shout-out kreeg. Het deed de jury denken dat de mannen van The Herfsts hun zonen en dochters hadden uitgezonden. In alle eerlijkheid: hun geluid lag eerder bij het onvolprezen Zweedse Love Is All dan bij The Herfsts, de winnaar van vorig jaar. Ze barsten van energie en zweren trouw aan het bridge en refrein-songconcept. Die zaken zijn niet slecht, maar na de vierde keer weet je wel wat er zal volgen. Dat alles wordt wel ruimschoots gecompenseerd door de creatieve refreinen. De zanger moet wel opletten, want met zijn vocale partijen het is nog al te vaak hit or miss. Wanneer Sky Castles echter de meer poppy kant van zijn oeuvre verlaat, past de zang er beter bij dan in de zuivere popsongs. Sky Castles is alvast een te duchten kandidaat voor een podiumplaats.

PS: Goed idee, die zangeressen, maar protip aan de geluidstechnicus: zet hun micro niet luider dan die van de leadvocals
PPS: De bassist moet opletten dat hij niet wankelt op de slappe koord tussen het flamboyante kantje van Peter Hook en het overbodig patserige showmanschap van Flea.

Down This Road

Zelfs de jury kent zijn grenzen en zal u via dit videofragment zelf laten oordelen.

Midnight Directives

Het Limburgse gezelschap Midnight Directives kenden we al van vorig jaar. Ze klonken toen beloftevol, maar alles was in een iets te chaotische set gegoten. Dit jaar stonden ze er een pak sterker en beter. Sommige songs mochten zelfs nog langer blijven duren. Het was wel moeilijk om je van de indruk te ontdoen dat de groep volledig rustte op de wisselwerking tussen de zangeres en de gitarist. Soms ging het zelfs zo ver dat ze met hun tweetjes figuurlijk de rest van de groep naar de achtergrond duwden. Niet dat ze slecht waren: soms leek het gitaarspel wel wat weg te hebben van dat van Tom Verlaine bij The Patti Smith Group. Geef nu toe, er zijn slechtere referenties. Halverwege de set kwamen ze echter op de proppen met songs waarvan je zou wensen dat Midnight Directives ze niet had geschreven. Eindigen deden ze dan weer in stijl, maar dat was spijtig genoeg te laat in deze bikkelharde Rockrace.

Natuurlijk valt er ook iets te zeggen over het feit dat de micro van de gitarist veel te stil stond. Hoogstwaarschijnlijk hebben sommige songs daar onder moeten lijden, maar Sky Castles moest ook afrekenen met technische problemen en hun songs bleven toch beter recht. Het deed me deugd om twee sterke bands te horen, die allebei een plek (en misschien zelfs een podiumplaats) in de finale verdienen. Helaas kan er maar 1 groep doorgaan.

Winnaar: Sky Castles
Plaats: Rits Café, 20 maart 2012

0 Comment