42 studenten aangehouden bij betoging sans-papiers aan kantoor De Block

UPDATE Woensdagnamiddag (21/03) vond er om 14u30 een betoging plaats aan het kantoor van staatssecretaris Maggie de Block. De betogers protesteerden voor een oplossing voor de hongerstakende sans-papiers. Na enkele toespraken ging een delegatie van zeven personen van het steuncomité en een aantal sans-papiers zelf het kantoor binnen om Maggie de Block te woord te staan. Zij was er zelf niet, dus werd een petitie overhandigd aan de leden van haar kabinet.

Na het buitenkomen van de delegatie werden er vanuit de betoging enkele eieren gegooid tegen de façade van het kabinet. Hierop besloot de politie over te gaan tot een massa-arrestatie waarbij 42 VUB- en ULB studenten administratief werden aangehouden. Niemand van de aanwezige sans-papiers werd gearresteerd.

Een bron binnen de politie wist de redactie te melden de actie officieel onaangekondigd was maar niettemin gedoogd werd, totdat de eerste eieren naar het gebouw aan de Hallepoortlaan gegooid werden. De aanwezige politie kon niet uitmaken wie er precies gegooid had, en besloot daarom tot algemene arrestatie over te gaan. De 42 studenten werden voor middernacht weer vrijgelaten.

De actie aan het kabinet van De Block was een initiatief van het Kollektief Sans-papiers. Ze wilden de onhoudbare situatie van de 23 hongerstakers, die al sinds midden november aan de VUB verblijven, aankaarten. De hongerstaking duurt al 68 dagen. Eén van hen naaide twee weken terug zijn mond dicht en drinkt sinds zondag enkel nog zuiver water.

0 Comment