Verdeeldheid over steun hongerstaking

De sans-papiers op Triomflaan 36 zijn aan dag 63 van hun hongerstaking bezig. Studiekring Vrij Onderzoek, dat de sans-papiers vanaf het begin van hun verblijf aan de VUB gesteund heeft, is het niet eens met de hongerstaking.

“We vragen met aandrang om een einde te stellen aan de hongerstaking”, aldus een bericht op de VO-website. Voorts verklaart het de hongerstaking niet te steunen, maar heeft het wel begrip voor de situatie van de 23 jonge mannen. “Wij vragen niet om op hun eisen in te gaan, maar om in te grijpen en de massazelfmoord naast onze deur een halt toe te roepen.”

Studiekring Vrij Onderzoek is vanaf het begin betrokken geweest bij het verblijf van de sans-papiers aan de VUB. Enkele leden van VO zijn ook actief bij het Kollektief Sans-Papiers, een informele samenwerking van verschillende VUB-studenten die zich het lot van de sans-papiers aantrekken.

27 miljoen

Alexandra Ooms, VUB-studente en actief bij het Kollektief, maar geen lid van Vrij Onderzoek, betreurt het standpunt van VO: “Ik stel me er toch enkele vragen bij. In de tekst lijkt het wel alsof de hongerstakers hun boekje te buiten gaan. Waarom komen ze daar pas na 63 dagen mee naar buiten? Bovendien vraagt VO om de hongerstaking te stoppen. Hoe willen ze dat doen? Hen manu militari verplichten? Ze bieden geen enkel alternatief aan. Let wel, het is goed dat ze staatssecretaris De Block aanspreken, maar het standpunt op zich vind ik op zijn zachtst gezegd niet schitterend.”

Over het optreden van De Block is ook Ooms niet te spreken. “Bij de begrotingscontrole heeft ze zelfs 27 miljoen euro extra gekregen. Dat geld gaat ze integraal gebruiken om asielzoekers sneller uit te wijzen. Onder meer het personeel voor het gesloten opvangcentrum in Steenokkerzeel, gebouwd voor asielzoekers die onder dwang gerepatrieerd moeten worden, zal er mee betaald worden. Niets, helemaal niets gaat naar extra opvangplaatsen. Hoe is zoiets mogelijk? Belgiës jarenlange traditie van humaan asielbeleid staat op het punt te verdampen.”

Kleur bekennen

“We steunen de sans-papiers wel degelijk, maar de hongerstaking gaat voor ons te ver”, aldus een lid van de studiekring. “We vragen dan ook dat er dringend een einde komt aan de hongerstaking. Dat vragen we ook aan staatssecretaris De Block, die een grote verantwoordelijkheid draagt. Er komt geen officieel antwoord van haar kant. Informele communicatie met Freddy Roosemont (algemeen directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken, nvdr.) volstaat voor ons niet. Het wordt tijd dat ze kleur bekent en voor eens en altijd duidelijkheid schept, luid en duidelijk.” Waarom komt Vrij Onderzoek nu pas met dit standpunt? “Omdat de situatie, onder meer nadat één van hen zijn mond heeft dichtgenaaid, te schrijnend is geworden.”

Het VUB-rectoraat houdt zich op de vlakte. In een schriftelijke reactie liet rector De Knop ons het volgende weten: “De VUB heeft uit humanitaire overwegingen de daklozen tijdelijk onderdak verleend. Wij achten het echter de verantwoordelijkheid van de overheid om opvang te verschaffen aan asielzoekers. Het is ook de overheid die een verblijfsvergunning verleent of niet. Daarom vinden wij de hongerstaking en het dichtnaaien van de mond – hoe triest ook – een zaak tussen de groep asielzoekers en staatssecretaris Maggie De Block.”

ULB

Overigens laat de hongerstaking ook de ULB niet onberoerd. Alain Delchambre, voorzitter van de raad van bestuur, liet al weten om zeer binnenkort een perscommuniqué de wereld in te sturen. De ULB zou ook positief staan tegenover een gezamenlijke actie met de VUB, al moet het met die laatste nog contact opnemen.

Wordt vervolgd.

0 Comment